IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle очаква по-слаб оперативен марж заради ускоряване на преструктурирането

Продажбите на компанията обаче са подкрепени от по-добро представяне в Азия и Европа

11:30 | 19.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за хранителни продукти Nestle заяви, че очаква оперативният ѝ марж да спаднe с между 40 и 60 базисни пункта през 2017 г. заради по-високите разходи за по-бързото преструктуриране. Компанията добави, че годишният ръст на органичните продажби ще бъде 2,6%, колкото и през първите девет месеца, съобщава Ройтерс.

Най-голямата компания за хранителни продукти в света обаче заяви, че базисният ѝ марж, който не включва разходите за затваряне на заводи и други разходи от преструктурирането, ще се подобри.

Производителите на пакетирани продукти в цял свят са под натиск да преразгледат бизнес моделите си и портфолиата си от брандове, за да отговорят на интереса на потребителите към свежи, здравословни, местни храни, докато в същото време подобряват възвръщаемостта си, искано от активистите инвеститори.

Производителят на шоколадчетата KitKat и кафето Nescafe заяви в четвъртък, че преструктурирането напредва по-бързо от планираното и разходите като цяло са достигнали 1 млрд. швейцарски франка тази година.

Запазваме насоките си за общите разходи за преструктуриране от до 2,5 млрд. франка до 2020 г.“, каза главният финансов директор Франсоа-Ксавие Роже за репортери.

Органичният ръст на продажбите се е ускорил до 3,1% през третото тримесечие от 2,3% през първото и 2,4% през второто, каза Nestle. Това съвпада с прогнозата на анализатори в анкета на Ройтерс.

През деветмесечния период продажбите са достигнали 65,272 млрд. франка след ускоряване на ръста в Азия и Европа, макар че растежът на американските континенти се е забавил, заяви Nestle.

Органичният растеж в Северна Америка е останал без промяна, каза компанията, позовавайки се на по-слабото потребителско търсене, като спадът в обема е бил най-вече в захарните изделия и сладоледите. Роже заяви, че все пак очаква продажба на американския бизнес със захарни продукти до края на годината.

Акциите на Nestle, които са поскъпнали с почти 15% от началото на годината досега, отвориха с понижение от около 0,4% днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още