IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха "Българския Лувър" - "Квадрат 500"

Идеята за създаването му е отпреди 16 години, през които се сменят седем министри на културата, а инвестицията в него е 27 млн. лв.

14:00 | 28.05.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Новата Национална галерия "Квадрат 500", добила популярност като "Българския Лувър", беше официално открита днес на церемония, на която присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, почти всички министри от кабинета, депутати, посланици, хора на изкуството и др.

"Музеят не е просто място, в което окачваме картини, той е място, където съхраняваме паметта на една държава и това носи идентичността на една нация", заяви при откриването министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от БТА.

Рашидов, който в първия си мандат сключи договора за европейско финансиране на проекта за изграждане на музея, припомни, че идеята за създаването му е отпреди 16 години, през които се сменят седем министри на културата.

"Тази сграда беше апетитна за банки, за хотели, но ето днес се радваме на един голям български музей", добави той и отбеляза, че остава да бъде ремонтирано четвъртото крило на сградата - откъм ул. "Оборище". Надеждите са това да стане до една-две години.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова добави, че инвестицията по проекта на музея е 27 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

В новата галерия могат да се разгледат близо 2000 произведения в общо 28 зали на четири етажа. Концепцията е изградена на основата на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Половината от изложените творби в "Квадрат 500" са на български автори, другата половина представя изкуството от Европа, Азия, Африка и Америка. 

Галерията, намираща се на адрес ул. "19-ти февруари" (до паметника на Васил Левски), ще работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., без понеделник. Цената на редовния билет е 10 лв., като за учащи и пенсионери ще има намаление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Прекрасна придобивка за София (а и не само). Имаше нужда от голяма истинска галерия. Великолепно е ,че такъв човек като Светлин Русев я е подредил. При първа възможност ще я посетя. Интересно онова "джудже" В.М. как още не е изкрякал от някоя "дупка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още