IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив чака 3 млн. посетители през 2019 г.

От днес общината започва да събира проектни предложения от творци, артисти, и институции, които да бъдат изпълнени до 2019 г.

13:34 | 22.05.15 г.
<p>
	&quot;Пеещите фонтани&quot; в Пловдив бяха ремонтирани с инвестиция за над 2 млн. лв. <em>Снимка: БТА</em></p>

"Пеещите фонтани" в Пловдив бяха ремонтирани с инвестиция за над 2 млн. лв. Снимка: БТА

Амбицията ни е 3 милиона души да посетят Пловдив през 2019 г., когато градът ще бъде "Европейска столица на културата". Това съобщи на пресконференция днес кметът на Пловдив Иван Тотев, цитиран от БТА.

На 19 май в Брюксел градът официално бе обявен за културна столица на Стария континент.

По думите на Тотев благодарение на титлата България може да увеличи интереса към себе си и културно-историческото си наследство.

В момента около 2-2,5% от всички туристи, които годишно посещават страната ни, са пряко ангажирани с културен туризъм, обясни кметът. Целта е тази цифра да се увеличи двойно през следващите четири години, допълни той.

От днес община Пловдив започва да събира проектни предложения от творци, артисти, и институции, които да бъдат изпълнени до 2019 година, съобщи кметът Иван Тотев. В процедурата могат да участват културни оператори от България и цяла Европа, като ще се приемат предложения за различни по формат събития.

Критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, към момента не са съвсем изяснени, но до 15-20 дни ще бъдат публикувани на интернет страницата на общинската фондация "Пловдив 2019", съобщи изпълнителният директор на неправителствената организация Валери Кьорленски. Проектните предложения ще бъдат оценявани от фондацията.

Бюджетът, за който Пловдив кандидатства като културна столица на Европа през 2019 г., е 32 млн. евро, припомни кметът Тотев.

В продължение на два дни градът ще празнува спечелването на титлата. Тържествата започват тази вечер с концерт на Пловдивската опера за официалното откриване на "Пеещите фонтани". Ремонтът и реконструкцията на фонтаните продължи около осем месеца. Стойността на проекта е 2,2 млн. лева. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още