IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин се зае с водката

Поскъпването й води до увеличаване на контрабандата, която е по-вредна за здравето, посочи руският президент

19:53 | 26.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин се зае с водката

Руският президент Владимир Путин е наредил на правителството да овладее покачването на цените на водката, докато се бори да запази популярността си на фона на влошаващата се икономическа криза, съобщава Ройтерс.

Путин е заявил на среща с представители на правителството и областни управители, че скъпата водка насърчава производството на контрабанден алкохол, който носи по-големи рискове за здравето на хората, отколкото легалния.

Русия е изправена пред най-тежката икономическа криза от 1998 г., когато страната девалвира рублата и спря да обслужва дълга си. Популярността на Путин се основава отчасти на репутацията му да осигурява просперитет и стабилност. 

"Поскъпването на водката води единствено до увеличаване на потреблението на контрабанден алкохол“, каза Путин, който е известен с насърчаване на здравословния начин на живот. "Мисля, че съответните структури (държавни органи), трябва да помислят за това", добави той.

Според проучване, проведено от водещи международни университети миналата година, една четвърт от всички руски мъже умират преди да достигнат 55 г., като любовта към алкохола - особено водката - е отчасти отговорна.

Регулираната от правителството минимална цена на водката на дребно се е увеличила с около 30 на сто спрямо миналата година до 440 рубли (около 8 долара) за литър.

Русия е в процес на затягане на регулациите за производителите на водка и бира, като руската Synergy, полската CEDC и датската пивоварна Carlsberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
ПС:До преди месец ползвах Нокия, сега..почти случайно съм със смартфон(за втори път през живота ми и то доста зор видяха да ме навият). Смартфона е Самсунг. Жена ми ползва също Самсунг(от години само Самсунг)Какво трябва да ти говори това-ако твоя живот тук се върти(не го приемай лично, не е с цел да те засегна; все пак не се познаваме) около Айфон, явно в БГ живота не се. От моя гледна точка в Бг живота се върти основно около Самсунг:) Отново-толкова вярно, колкото и другите обобщения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
Аз познавам рускини, които не са *** и знам за руснаци, които не са алкохолици...Сега пак ще ме накараш да се повторя-и двете обобщения са еднакво верни.Айфона си го сменяш ако не на всяка година, то на две. 200 долара ти е пиене за половин година(и то ако си тежък алкохолик-200 долара ти дават 25 литра, при средни 18 литра на година за страната). Ако сметнеш и другата техника, като например айпади или плоски телевизори, или пък "американски" коли, правени не във САЩ ще излезе, че е едно и също. Относно контролът на цените-да, водката има горна граница, както видяхме петролът(от който зависи и производството на пластмасата и транспортът;т.е. цените на американското потребление) също вирее основно в контролиран пазар и цената е надолу. Ако искаш мога да приведа аргументи за липсата на пазарна политика, но не мисля, че е нужно.Исках да кажа-разликата в тая насока не я виждам да е ясно изразена-едните къркат, другите се облъчват с "американската мечта" или квото е останало от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 9 години
Познвам Хамерикански професионални трейдъри и за учудване не бяха с продукти на Епъл. А тук в БГ живота се върти около Айфон, в САЩ за 200 долара си взимаш телефона 200 долара на фона на заплатите им не е голяма философия, а конкуренция е брутална. Телефона се ползва много кратно водката е едно кратна. Телефона няма ценови таван водката има - гадна работа като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
все едно да си хамериканец и живота ти да се върти около цената на последният айфон...и двете обобщения са еднакво верни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 9 години
Това само на теория - като сложи ценови таван, по никакъв начин няма да може да запълни създаденият дефицит на водка. Водката ще една от най-бързо свършващите стоки, така че пак ще са на сухо .... черният пазар на водка ще цъфти, но там цените ще отговорят на реалните пазарни събития. Още веднъж глупава политика от страна на Путин и ко. но да това ще го бутни от трона му. Смятай колко гадно е да си руснак целият ти живот да се върти около водката и да те манипулират с нея или други първични нужди - това иде да покаже колко са дорасли икономически и на кое стъпало са в задоволяване на потребностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
един път да сме на ЕДНО МНЕНИЕ........!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Путин много правилно разбира, че цената на водката е в основата на неговата власт! Ако допусне цената и да скочи значително, това ще е и краят на неговата кариера като политик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още