IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи китайски супер богаташ дарява парите си

Починалият в неделя Ю Пан Лин оставя цялото си състояние от 1,3 млрд. евро за благотворителност

10:27 | 05.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ю Пан Лин почина в неделя на&nbsp;93 години. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ю Пан Лин почина в неделя на 93 години. Снимка: архив Ройтерс

Китайският милиардер Ю Пан Лин оставя цялото си състояние в размер на 9,3 млрд. юана (над 1,3 млрд. евро) на благотворителна фондация. Това е първият китайски супер богаташ, който прави това, пише китайският всекидневник China Daily. Ю Пан Лин почина в неделя на 93-годишна възраст.  

Произхождащият от Хонконг предприемач създаде истинска империя със своите хотели и недвижими имоти. Носещата неговото име фондация работи в областта на здравеопазването, образованието и помощта при катастрофи.

Според China Daily Ю е обявил още през 2010 г., че възнамерява да дари цялото си богатство след кончината си. „Ако моите деца са по-способни от мен, то тогава не е нужно да им оставям наследство. Ако те не са способни, то тогава многото пари ще са вредни за тях“, цитира го вестникът. 

На 28-годишна възраст Ю Пан Лин се премества в Хонконг. Тогава той мие тоалетни и спи на земята. С годините обаче се превръща в един от водещите китайски индустриални мениджъри. През 2007 г. списание Time го включва в списъка на хората, които правят най-много благотворителни дела. През годините той е дарил според различни оценки над 1 млрд. евро за проекти в сферата на образованието и здравеопазването. Самият той страда от болестта катаракта - заболяване на окото, което представлява помътняване на естествената леща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 20 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Ако моите деца са по-способни от мен, то тогава не е нужно да им оставям наследство. Ако те не са способни, то тогава многото пари ще са вредни за тях, цитира го вестникът. -----------------------------------------------------------------------------------------Доста далече от българското мислене по въпроса! Евала на човека!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Avalaon
преди 8 години
През 2017 г. Time Magazine го включва в списъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
hex
преди 8 години
"На 28-годишна възраст Ю Пан Лин се премества в Хонконг." - да се разбира емигрира! А у нас кога?.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още