IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Richemont предупреди за по-ниска годишна печалба

Прогнозите са вследствие на загубите, натрупани от фючърси за хеджиране на риска

14:32 | 22.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В сряда групата Cie. Financière Richemont SA предупреди за по-ниска печалба, съобщава The Wall Street Journal. Компанията обяви, че годишната печалба ще cпадне с повече от една трета заради загубите от фючърси за хеджиране, които е закупила, за да се справи с промените във валутните курсове.

Базираната в Женева Richemont обяви, че печалбата за годината, приключила на 31 март, ще е с около 36% по-ниска в сравнение с миналата година след непарични пазарни загуби от финансови инструменти, включително парични позиции и деривативи. Анализаторите очакват загубите да намалят с около 600 млн. евро прогнозираната от Richemont 1,95 млрд. евро годишна нетна печалба.

Richemont, както много други компании за луксозни стоки, е засегната от непостоянните валутни пазари. Счетоводството на компанията се води в евро, което отслабна след решението на Европейската централна банка да започне програма за изкупуване на активи. От друга страна производството на Richemont е разположено в Швейцария и по-силният швейцарски франк повишава производствените ѝ разходи.

Анализаторите смятат обаче, че предупреждението за по-слаби печалби вероятно няма да се оправдае, защото е вследствие на резултати от непарични валутни позиции. Въпреки това, акциите на Richemont паднаха с 1,4% в ранната търговия.

Компанията, която е собственик на Cartier и производителите на часовници IWC и Piaget, обяви, че загубите нямат съществено влияние върху паричната ѝ позиция, която през март се равняваше на 5,4 млрд. евро. Тя допълни, че оперативната й печалба вероятно ще отбележи ръст от 10%.

Предупреждението в сряда беше направено заради регулациите на SIX Swiss Exchange, която изисква компаниите да съобщават очаквани значителни промени в печалбите и загубите си колкото се може по-бързо. Гигантът в сферата на луксозните стоки Richemont ще представи официално резултатите си на 22 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още