IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и САЩ стопяват печалбата на производителя на Stella Artois и Coronа

Най-големият производител на бира в света АВ InBev разочарова силно с финансовите си резултати за третото тримесечие

10:33 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият производител на бира в света Anheuser-Busch InBev разочарова силно с финансовите си резултати за третото тримесечие, предава CNN Money.

Русия стопява печалбата на компанията през периода, но и Съединените щати също са с принос. Продажбите в Русия спадат с 20%, което допълнително влошава представянето на базирания в Белгия пивовар в Европа.

Въпреки че мнозина вярват, че бира се търси и по време на рецесия, явно не такъв е случаят с Русия. Забавянето на руската икономика, подклаждано от спадащите цени на петрола и западните санкции, влияят негативно на потреблението на бира. Освен това властите в Кремъл приеха нови закони, с които ограничават продажбите на бира в следващите няколко години.

Поради тези причини AB InBev постепенно изтегля операциите си от Русия и се фокусира върху други пазари, които носят по-висок марж.

За периода от юли до септември 2014 г. Anheuser-Busch InBev печели 2,32 млрд. евро спрямо положителния финансов резултат за 2,21 млрд. евро, реализиран преди година. Продажбите обаче намаляват с 2,6%, докато растежът на печалбата продължава да се забавя.

Други глобални играчи на пазара на бира също изпитват трудности в Русия. Датският пивовар Carlsberg, чийто руски бранд Baltica е много популярен, два пъти тази година предупреждава, че военният конфликт в Украйна ще се отрази на печалбата.

AB InBev се опитва да извоюва пазарен дял в САЩ – най-големият пазар за компанията. Продадените обеми там спадат с 3,7% през тримесечието. От концерна посочват, че делът в САЩ продължава да се понижава макар и с по-бавно темпо.

Компанията, под чиято шапка са брандовете Stella Artois, Corona, Budweiser и редица други, все още работи по плана за повишение на цените в САЩ – процес, заради който претърпя краткосрочен срив на продажбите и минимални загуби на пазарен дял.

Освен това през последните месеци витаят слухове, че AB InBev готви оферта за закупуването на втория по големина производител на бира в света SABMiller. Евентуалната сделка се оценява на повече от 100 млрд. долара. През септември от ръководството на AB InBev съобщиха, че обсъждат финансовите параметри с банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още