IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия проверява повечето ресторанти на McDonald's в страната

Американската компания посочва, че девет от заведенията ѝ са временно затворени

09:57 | 20.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руските регулатори, следящи за безопасността на потребителите, провеждат проверки в около 200 ресторанта на McDonald's в страната, предава Bloomberg.

Съдилищата в Русия са затворили временно девет ресторанта на американската компания, става ясно от нейно изявление на корпоративния ѝ уебсайт. McDonald's твърди, че не е съгласна с тези решения и ще се обърне към по-висша съдебна инстанция.

Веригата за бързи закуски навлиза в Русия през 1990 г. и е разглеждана като символ на по-големите перспективи, защото помага за отварянето на руснаците към чуждестранните фирми.

Въпреки че регулаторите посочват, че причините за затварянето на заведенията са нарушения на санитарните правила от McDonald's, решението е смятано за отговор на Русия срещу западните санкции.

Ресторантът на площад Пушкин в Москва, който привлича дълги опашки от чакащи, когато за първи път отваря врати, в момента е затворен със съдебна заповед.

САЩ и Европейския съюз наложиха санкции срещу руски компании и висши служители , след като Русия анексира Крим по-рано през тази година. Това е най-сериозният сблъсък между Америка и Русия след края на Студената война.

В отговор на санкциите Путин забрани вноса на хранителни продукти на стойност 9,5 млрд. долара от западни страни.

McDonald's има повече от 35 600 ресторанта в цял свят. В края на август тези в Русия бяха 440 на брой. Веригата се радва на над 1 млн. посетители на ден в руските си обекти и има над 40 000 служителя в страната. До преди началото на сегашната криза в отношенията между Москва и Запада McDonald's възнамеряваше да открива по над 70 нови обекти в Русия на година.

По-рано през месеца стана ясно, че руската прокуратура провежда разследване и срещу благотворителната фондация Ronald McDonald. Руската прокуратура е започнала разследвания, съобщи на 8 октомври директорът на фондацията в Русия.

Разследването на Ronald McDonald е базирано на съобщения в руските медии, цитиращи депутата Андрей Крутов, според когото фондацията събира всяка година "значителни суми" в размер на между 1 до 3 млн. долара. Така за последните 15 години по думите му са натрупани почти 20-30 млн. долара. Цитираните в интернет данни на фондацията не отговарят на реалните приходи, смята той.

„Обвинението е напълно необосновано“, заявява от своя страна ръководителят на фондацията Светлана Полякова, която е предоставила на прокуратурата всички нужни за проверката документи.

Междувременно проучване на общественото мнение от септември показа, че мнозинството запитани руснаци нямат нищо против McDonald's да изчезне напълно от страната им.

15% от запитаните желаят веригата да остане да работи в Русия, а за 18% това е без значение. Останалите искат компанията да напусне страната.

44% от анкетираните смятат, че храната на McDonald's е застрашаваща здравето, но 8% са на обратното мнение. Според 39% веригата има както отрицателни, така и положителни неща. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още