IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sainsbury's продължава да се бори със спада на печалбата

Компанията се справя по-добре от конкурентите си със сътресенията в сектора

13:45 | 04.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската верига супермаркети Sainsbury's заяви, че не очаква трудните условия за търговия скоро да изчезнат, след като отчете втора поредна година на спад на печалбата, причинен от решението ѝ да намали цените си, предава Ройтерс.

Sainsbury's, която се справя по-добре от останалите играчи с последните сътресения в сектора, успя да надмине прогнозите на анализаторите за печалбата си за фискалната 2015 г. и заяви, че стратегията ѝ работи добре. Но прогнозата ѝ за индустрията остава предпазлива.

„Пазарът е конкурентен и ще остане такъв в обозримо бъдеще“, заяви главният изпълнителен директор Майк Коуп в сряда. „Ние вярваме, че разполагаме с правилната стратегия“.

Sainsbury's, която показва по-голяма устойчивост на конкуренцията от страна на германските дискаунтъри Aldi и Lidl от своите традиционни конкуренти Tesco, Asda и Morrisons, обяви, че печалбата ѝ преди данъци, лихви и амортизация е достигнала 587 млн. паунда (858 млн. долара) през годината, завършила на 12 март.

За сравнение прогнозата на анализаторите беше за 574 млн. паунда. За фискалната 2014 г.  компанията генерира печалба в размер на 681 млн. паунда.

Фирмата заяви още, че приходите от продажбите ѝ са спаднали с 1,1% до 25,8 млрд. паунда.

"Продължаваме да се представяме по-добре от нашите основни конкуренти и поддържаме пазарния си дял в една конкурентна, дефлационна среда“, заяви Коуп.

От началото на годината цената на акциите на Sainsbury's скача с 10,4%, а в четвъртък приключи търговията на ниво от 285,7 пенса, оценявайки компанията на 5,6 млрд. паунда.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още