IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сан Франциско е най-добрият за здравето град в САЩ

Изследвани са 150 американски града, класирани според 34 ключови индикатора за здраве в четири основни категории

13:54 | 19.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Градът, в който живеете, наистина може да разруши здравето ви. Детройт е на последено място в проучване за качеството на живота, в което участват 150 американски града, проведено от сайта за персонални финанси WalletHub.

Градовете са класирани според 34 ключови индикатора за здраве в четири основни категории – здравеопазване, храна, спорт и зелени площи, пише MarketWatch.

В първата категория анализаторите изследвали нивото на смъртност, броя на семейните лекари на глава от населението и качество на болничните услуги. По отношение на храната те проучили броя на фермерските пазари, равнището на затлъстяване на населението, както и броя диетолози на глава от населението. В категорията зелени площи изследването откроява броя на парковете, пешеходните зони и велосипедните алеи.

Резултатите показват, че Сан Франциско оглавява класацията с градовете с най-здравословен начин на живот в САЩ, като е класиран под номер едно в категорията храна и трети по зелени площи, велоалеи, пешеходни пътеки и паркове.

Солт Лейк Сити е номер две в класацията, следван от Скотсдейл, Сиатъл и Портланд.

Авторите на изследването отбелязват, че поддържането на здравословен живот е трудно заради повишаващите се разходи за здравеопазване в САЩ и ниските стандарти за здравно обучение в училищата. В същото време хората с по-ниски доходи е по-вероятно да живеят по-дълго в градове с по-високи разходи за публични услуги, включително болници, училища и пътища.

Също така става ясно, че животът в  градовете, предоставящи възможност за здравословен живот е по-скъп. Например средна цена за жилище в Сан Франциско е 1,1 млн. долара в сравнение с 37,6 хил. долара в Детройт, показва сайта за имоти Zillow. Необходимо е да изкарвате повече от 216 хил. долара, за да си наемете двустаен апартамент в Сан Франциско – град, който е заобиколен почти изцяло от вода е и се разполага на площ от едва 121 кв. км. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още