IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поискаха екстрадиция на обвинените по делото за FIFA

Швейцарските власти ще проведат изслушвания с обвиняемите във връзка с официалните искания на САЩ

12:23 | 02.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ са поискали от Швейцария екстрадирането на седем служители на FIFA, обвинени в корупция през май, съобщава ВВС, позовавайки се на информация на швейцарските власти.

Официалните искания за екстрадиция са подадени в сряда, съобщава швейцарското федерално министерство на правосъдието.

Седмината висикопоставени служители на FIFA, арестувани в Швейцария, са сред 14-те с повдигнати обвинения в „ширеща се, систематична и дълбоко заложена“ корупция.

Обвиненията са последица от широкомащабно разследване на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ.

Министерството на правосъдието заяви, че полицията в Цюрих, действаща от негово име, ще проведе изслушване със лицата във връзка с исканията за екстрадиция.

Високопоставените служители и адвокатите им ще имат 14 дни да отговорят на искането, което може да бъде удължено, „ако съществуват достатъчно основания за това“, се казва още в изявление на министерството.

След това институцията ще вземе решението си „в рамките на няколко седмици“, но предупреди, че процесът може да отнеме време, тъй като всяко отсъждане може да бъде обжалвано както от федералния наказателен съд, така и от федералния върховен съд.

В обвинителния акт, заведен в съда в Ню Йорк, 14-те лица са обвинени в участие „в 24-годишна схема за лично облагодетелстване чрез корупция в международния футбол“.

Обвинението твърди, че американски и южноафрикански спортни мениджъри са заплатили и са се съгласи да заплатят „над 150 млн. долара“ под формата на подкупи и други незаконни плащания, за да спечелят доходоносни медийни и маркетинг права върху международните футболни първенства.

Корупционната схема е планирана в САЩ, макар да е осъществена другаде, се казва още в обвинителния акт. Използването на американски банки за трансфер на парите изглежда ключово в разследването на ФБР, продължило три години.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още