IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли по-строг контрол за ползването на музика в търговските обекти?

Не се предвижда увеличаване на броя инспектори, които следят за плащането на правата, разкриха от Министерството на културата

08:56 | 28.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не се планира увеличение на броя на инспектори, чиято задача е да следят дали около 150-те хил. ползватели в България (магазини, хотели, търговски обекти и др.) плащат за авторски и сродни права при публично изпълнение на музика. Това коментира за Investor.bg директорът на Дирекция “Авторско право и сродни права” към Министерство на културата Георги Дамянов.

В момента инспекторите са само петима за цялата страна.

„Не се планира увеличаване на щата на дирекцията, респективно на министерството, защото в държавата не се предвижда каквото и да е увеличаване броя на администрацията“, обясни Дамянов.

Изказването е по повод коментар на дружеството за колективно изпълнение на авторски права в музиката Музикаутор, в който се посочва, че бройката е прекалено малка и контролът е недостатъчен.

„Бройката на инспекторите е такава, защото щатът на дирекцията и министерството е такъв“, твърди още Дамянов.

По думите му броят на проверките, които инспекторите правят годишно, е между 500 и 600, като в тях влизат не само тези на заведения и магазини, а и проверки на кабелни оператори, на фирми за софтуер, радио и телевизионни организации, концерти и други.

За първото 6-месечие на настоящата година са извършени 225 проверки“, посочва Дамянов.

Припомняме, че от Музикаутор сигнализираха, че годишно проверките са около 500, а дружеството настоява за законодателни промени, които да предвидят и сътрудници на места. Идеята е общинските инспектори, които проверяват заведенията за изпълнени задължения за хигиена, пожарна безопасност и т.н. да проверяват и дали въпросният обект работи с Музикаутор. Ако това не е така, организацията иска да се налагат санкции.

От своя страна Дамянов посочва, че сегашният брой на проверките е „предостатъчен за този административен капацитет на министерството, а броят на инспекторите не е достатъчен“. Той е категоричен, че няма шансове да бъде увеличен.

Едва около 10% от заведенията и търговските обекти заплащат за музика, което нарежда страната ни на последните места в ЕС по събираемост.

Събраните авторски възнаграждения в Европа възлизат на 0,049% от БВП на Стария континент, показват данните. За света този дял е 0,014%, докато в Африка - 0,008%. България не е включена в тази статистика, но по данни на Музикаутор страната ни се доближава до резултатите на Африка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Ами ако фирмите са си купили право да възпроизвеждат публично музика от чужда компания, която предлага по-ниска цена? Това трябва ли да се забрани?Ами ако се възпроизвежда само свободна музика (авторите на която са дали разрешение да се възпроизвежда тази музика без да се дължи заплащане) това трябва ли да се обяви за незаконно?А тонколоните ще се забранят ли със закон? Ако комшията примерно пусне музика на тонколоните силно и аз я чувам, трябва ли да ходя да плащам някъде за това?Ами чипове в ушите, които комуникират безжично със слушалките с цел да се предотврати някой друг, неплатил лиценз, да сложи тези слушалки в ушите си и да слуша?Ами пеещите в парка чужда музика без да плащат лиценз? А две лица едновременно да четат една и съща книга от екрана на компютъра (или от книжен носител)?А библиотеките няма ли да забраните или да ги обложите с лицензи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още