IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното евро препъна леко Beiersdorf

Особено силен е спадът при продажбите на дъщерната компания за лепила Tesa

18:33 | 04.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силното евро е довело до спад на приходите на германския производител на потребителски стоки Beiersdorf в началото на годината. За първите три месеца приходите спадат изненадващо с 2 на сто до 1,67 млрд. евро. Валутните ефекти са допринесли с поне 4% за спада на приходите, съобщи базираният в Хамбург производител на кремовете Nivea, предава DPA. 

Консенсусната оценка на анализаторите беше за приходи от над 1,7 млрд. евро. При своите тримесечни отчети компанията не предоставя данни за печалбата си. Конкурентът на Henkel и L'Oreal вече ще предоставя данни за приходите си на шест месеца, а не на тримесечия, като се възползва по този начин от разхлабените правила на Deutsche Börse.

Особено забележим е спадът при продажбите на дъщерната компания за лепила Tesa. Приходите там са се сринали в номинална стойност с малко под 6% поради слабото търсене преди всичко от сектора на електрониката в Азия, а продажбите в по-голямото поделение за козметика спадат с 1%. Tesa произвежда наред с други неща и адхезивни филми (фолиа) за мобилни устройства. В тази област наскоро са изтекли договори за няколко големи поръчки. От друга страна, бизнес с автомобилната индустрия продължава да се развива добре, пояснява говорител на компанията.

Компанията потвърди очакванията си за годината – ръст на приходите в диапазона между 3 и 4 на сто, както и по-висок марж на печалбата (14,4 на сто за миналата година).

Добре са се развили и продажбите в Източна Европа на кремове за кожа, дезодоранти и шампоани, където органичният ръст на приходите е от 8,5 на сто. В Западна Европа поделението за козметика увеличава приходите с 2 на сто. В Северна Америка обаче има спад от 4,3 на сто, докато в Южна Америка те нарастват с 1,3 на сто. Особено силен е бил ръстът в Бразилия и Мексико. В региона Азия, Африка и Австралия приходите са със 7,3 на сто по-високи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още