IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's разкри продажбата на фалшификат на картина на Старите майстори

Аукционната къща възстановява сумата на купувача, но иска обратно средствата, които продавачът е получил

16:57 | 18.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пет години след като картина, приписвана на художник от кръга Старите майстори Франческо Мария Мацола, известен още като Пармиджанино, достигна цена от 842 500 долара на търг, аукционната къща Sotheby’s обяви, че платното е фалшификат, направен близо четири века след като италианският художник умира през 1540 г., пише Bloomberg.

Sotheby’s иска сумата да бъде възстановена от продавача на картината „Свети Йероним“, сочат документи, подадени във федералния съд в Манхатан вчера. Търговецът Лионел дьо Сент Донат-Пуриерес, който е жител на Люксембург, е получил 672 хил. долара от Sotheby’s (след приспадане на премията на купувача), но е „отказал да върне постъпленията от продажбата“, посочва компанията в документите. Аукционната къща обяви, че възстановява напълно сумата на купувача.

Това е най-новият случай с разкриването на фалшификат при продажбите на творби на Старите майстори. Миналата година Sotheby’s върна 10 млн. долара на купувача на картина, за която се твърдеше, че е на Франс Халс, след като разкри, че тя е фалшива. Както при Пармиджанино, въпросът с автентичността на творбата на Халс бе разкрит от Orion Analytical, чийто основател Джеймс Мартин е смятан за един от водещите експерти в сферата на разпознаването на оригинали.

През декември Sotheby’s придоби Orion Analytical и създаде специален отдел за научни проучвания, оглавяван от Мартин.

Подобно на Халс, „Свети Йероним“ беше свързан с Джулиано Руфини, който „според медиите е разследван за продажбата на значителен брой картини на Старите майстори, които са смятани за съвременни фалшификати“, посочва в жалбата си Sotheby’s.

Платно от XVI век, изобразяващо Венера, приписано на германския майстор Лукас Кранах Стари, беше задържано от френските власти през март по подозрение, че е фалшиво. То е било продадено за 7 млн. евро на принца на Лихтенщайн през 2013 г. според Art Newspaper.

Съгласно договора на Sotheby’s с продавача компанията може да развали сделката, ако картината се окаже фалшива, допълват документите в съда. Мартин е разгледал пигментни проби от 21 различни части на картината. Всяка една от тях показва използването на синтетичен материал, който за първи път е използван в боите през XX век, посочва Sotheby’s.

Продавачът на картината не е открит веднага за коментар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още