IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Списъкът с гости за кралската сватба е готов

На церемонията, на която принц Уилям и Кейт Мидълтън ще се врекат във вярност, ще присъстват близо 1 900 души

10:31 | 21.02.11 г.
<p>Двамата младоженци ще посрещнат много свои приятели, както и известни имена в шоубизнеса и музиката. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Двамата младоженци ще посрещнат много свои приятели, както и известни имена в шоубизнеса и музиката. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Близо 1 900 души ще бъдат поканени на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, която е планирана за 29 април тази година, съобщава АФП. Списъкът с гости на двамата младоженци е доста разнообразен – в него влизат от кралски особи и членове на фамилиите на принц Уилям и бъдещата му съпруга, до шоумени, музиканти, дизайнери, спортисти.

В списъка с гости е и семейство Бекъм. Бившата певица от Спайс Гърлс и съпругът й, Дейвид Бекъм, са поканени на предстоящата сватба на 29 април по случай съвместната работа на футболиста и принца върху опитите на Англия да стане домакин на Световната купа по футбол през 2018. Принцът е президент на Английската футболна асоциация, а двамата с Бекъм представиха проекта си за домакинство на Мондиала на презентация в Цюрих миналата година.

Сред останалите 1 900 гости, които вече са намерили или им предстои да открият позлатена покана в пощенската си кутия, са актьори, членове на благотворителни организации, телевизионни водещи.

И независимо, че според говорители на Бъкингамския дворец сватбата няма да бъде много шумна, пищна и на нея едва ли ще присъстват много знаменитости, списъкът с гости говори точно обратното. Към него са включени сър Елтън Джон, който бе избран от принц Уилям и Хари да закрие концерта в помен на майка им, принцеса Даяна, който те двамата организираха през 2007 година. Присъства името и на рапърът Кени Уест, който е един от любимите изпълнители на принц Уилям.

Освен тях, на сватбата са поканени и кралят на Бахрейн, кралят на Саудитска Арабия, кралят на Йордания, коронованият принц на Абу Даби, султанът на Оман и този на Бруней.

Новината за присъствието на кралските величия от Близкия Изток смути републиканците в страната предвид бунтовете и размириците, на които светът става свидетел тези дни. Според тях жестът на кралското семейство показва, че за кралицата е важно да поддържа добри отношения с други кралски особи, независимо, че те са диктатори и подтисници.

„Ясно е, че британците силно подкрепят борбата за демокрация в Близкия Изток. А позицията на кралското семейство е катастрофална грешка, която може да се окаже пагубна за монархията. Призоваваме Бъкингамския дворец веднага да върне поканите обратно“, казва Греъм Смит, представител на републиканската партия, пред вестник The Telegraph.

В списъка с гости присъстват още имената на близо 1 000 приятели на двамата младоженци, около 200 души от парламента и дипломатическите мисии, министър-председателят на Великобритания и съпругата му,

Все още няма информация от Белия дом дали покана са получили и Мишел и Барак Обама, както и дали смятат да присъстват на церемонията. Според специалисти по протокола обаче това е малко вероятно. Тъй като принц Уилям все още не е наследник на трона, сватбата му не се възприема като държавно събитие и протоколът не изисква чуждестранни лидери да бъдат поканени на нея.

Дукесата на Йорк, Сара Фъргюсън, която е бивш член на кралското семейство, но запази благородническата си титла след развода си с втория син на кралица Елизабет II – принц Андрю, не е поканена, а говорител на събитието съобщи, че никой не очаква тя да се появи на церемонията.

Дрес кодът на сватбената церемония е определен като „неформален, сутрешен костюм“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още