IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното производство на вино е на 20-годишно дъно

Причините са лошите метеорологични условия на места от Франция до Латинска Америка

17:46 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Световното производство на вино през 2016 г. е оценено на 259,5 милиона хектолитра (35 млрд. бутилки), което е с 5,3 процента по-малко спрямо 2015 г., показват данните на Международната организация по лозарство и винарство, цитирани от АФП.

Причините - силните дъждове, унищожили реколтата от грозде в Южна Америка, и неблагоприятните климатични условия във Франция и други държави, съобщава БТА.

Това е един от най-слабите резултати за последните 20 години, но картината е твърде разнородна заради огромните разлики, породени от климатични явления, уточнява се в комюникето. 

Италия вероятно ще запази мястото си на световен лидер в производството на вино с 48,8 милиона хектолитра, което представлява спад от 2 процента спрямо 2015 г., следвана от Франция (41,9 милиона хектолитра или спад от 12% спрямо миналата година). Френските фермери се сблъскаха с пролетни слани, градушки, суша и гниене на плодовете, поради което производството на вино се очертава да е най-слабото от 4 години. 

Сред производителите от първата тройка в света само Испания с производство от близо 37,8 милиона хектолитра е отчела увеличение от 1 процент. САЩ са на четвърта позиция с 22,5 милиона хектолитра, което е ръст от 2 процента, а Австралия е на пето място с 12,5 милиона хектолитра, което е с 5% повече спрямо миналата година.

В Южна Америка производството отчита силен спад. В Аржентина намалението е с 35% до 8,8 милиона хектолитра, в Чили - с 21% до 10,1 млн. хектолитра, а в Бразилия се понижава до 1,4 млн. хектолитра, посочват от организацията. 

"Вероятно последствията от Ел Ниньо доведоха до тези проблеми", казва генералният директор на организацията Жан-Мари Оран, цитиран от Bloomberg. "Малко слана и много дъжд са причините за загубите на реколтата", допълва той.

Според доклад, представен в Рим през март от основната италианска конфедерация на винопроизводителите, Италия е станала и най-големият износител на вина в света.

През 2013 г. световното производство на вино достигна рекордните 276,6 млн. хектолитра, но оттогава намалява заради климатичните превратности, посочва организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още