IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на Zara стана вторият най-богат човек в света

Амансио Ортега изпревари Уорън Бъфет

17:54 | 03.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Амансио Ортега - испанецът, който стои зад прочутата марка Zara, изпревари Уорън Бъфет и стана вторият най-богат човек в света, пише Quartz.

Според Bloomberg нетното му богатство възлиза на 71,5 млрд. долара, докато това на Бъфет е 70,2 млрд. долара, въпреки че Бъфет щеше да бъде на предна позиция, ако не даряваше толкова за благотворителност. И все пак това поставя Ортега само след основателя на Microsoft Бил Гейтс, който към 2-ри юни тази година разполага с 85,5 млрд. долара.

Класацията е показателна не само за огромната бизнес проницателност на Ортега, който създава Zara през 1975 г., но и показва неутолимото желание на потребителите по света да купуват дрехи на ниски цени.

Компанията на Ортега – Inditex, която притежава Zara, продължава да се развива. През март тя отчете ръст на нетната печалба за фискалната година от 5 на сто спрямо предходната година. Освен това планира да отвори 480 нови магазина през тази. В момента компанията има повече от 6600 магазина в 88 държави по света и онлайн платформи за продажба в поне 27 от тези пазари.

Ортега постига всичко, използвайки един относително уникален бизнес модел. Докато много други търговци на дребно местят производството си в Китай, за да съкратят разходите си, Zara остави голяма част от него в близост до седалището си в Ла Коруня. Това ѝ позволи да реагира бързо на тенденциите и да доставя по-бързо продуктите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още