IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудна година за производителите на шоколад

Шоколадът може да поскъпне със скока на цената на какаото

11:12 | 04.09.15 г. 3
<p>
	Шоколадови изделия на Lindt &amp; Spruengli. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шоколадови изделия на Lindt & Spruengli. Снимка: Ройтерс

Резките промени на цените на суровините затрудняват германските производители на шоколадови изделия в усилията им да поддържат ниски цените на продуктите си, пише DPA.

Сложно е да се предвиди цената на съставките като какаото, лешници и бадеми, а 2015 година се оказва изключително трудна за шоколадовите компании.

Цената на какаото се вдигна през юли до най-високото си равнище от четири години, преди леко да се понижи през август.

Шоколадовият производител Lindt Spruengli описа неотдавна тенденцията като "огромно повишение на цената" на фона на все още силно променливия пазар.

Повишаващите се цени вече бяха почувствани от любителите на шоколадовите изделия Lindt в австрийските магазини, като компанията прилага "селективно повишаване на цените на някои продукти" през 2015 година, според говорителка.

Сега конкурентите на Lindt също обмислят вдигане на цените на продуктите си.

Въпреки това Lindt посочва, че е успял да запази цените, повишавайки производствената ефективност и увеличавайки продукцията, за да "абсорбира вдигането на цените на пазарите за суровини."

Драстичното повишаване на цените на суровините, енергията и логистиката, както и вдигането на заплатите може да доведе до по-високи цени, което по правило достига до потребителите, посочва германската асоциация на сладкарската промишленост (BDSI). Според председателя на асоциацията Торбен Ербрат въпросът ще бъде решен от конкуренцията.

Мултинационални компании като Nestle и Mondelez, която произвежда шоколадите Milka, запазват мълчание по въпроса дали потребителите ще понесат тежестта от по-високите цени.

Германският производител на шоколади Ritter Sport обаче ясно изрази безпокойствата си, давайки да се разбере в интервю за в. "Щутгартер цайтунг", че цената може да се повиши. Мениджърът на Ritter Sport Андреас Ронкен отбеляза, че евтиното мляко и захар не оказват толкова голямо влияние, колкото цената на какаото и лешниците.

Селскостопанските суровини винаги са се характеризирали с ценови колебания на пазарите по света, тъй като предлагането зависи от метеорологичните условия. Сушата и лошото време затрудняват предварителното планиране на производителите.

Компаниите могат да се застраховат срещу големите колебания в цените на суровините, но това може да се окаже скъпо.

Договорите на производителите на шоколадови изделия с търговските вериги са дългосрочни, което означава, че пазарните тенденции няма да имат незабавен ефект върху цените на шоколада.

Ritter Sport пое инициативата в свои ръце в усилията си да се освободи от пазарните влияния. Компанията създаде в Никарагуа какаова плантация от 1500 хектара. Първата реколта трябва да е готова до 2017 година, като Ritter Sport се надява да покрива една трета от нуждите си със собствено какао през следващото десетилетие.

Nestle обаче не планира своя плантация.

Lindt също няма да произвежда свое какао, но компанията развива по-тесни връзки с доставчици в страни като Гана, където съветва производителите как да повишат производителността си и да избегнат спад на реколтата.

Говорителката на Lindt подчерта необходимостта от действия, за да се покрие все по-голямото търсене на шоколад, тъй като продуктът става все по-популярен в света. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Дан
преди 8 години
Цените на какаото тази година са почти същите каквито бяха миналата + - 5%. Доста по-ниски бяха през 2013. Но не вярвайте на фалшивите сълзи на мастодонти като Линдт, Нестле, Монделец и т.н., защото в продуктите им почти отсъства какао масло. Нищо не оптимизират - заменят какаото с вредни но вкусни ***, на които за жалост масата потребители вече са привикнали и не познават и не различават истинския какаов шоколад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още