IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тънкостите на вкусното барбекю

Приготвянето на обяд или вечеря на открито има своите особености – само храна, компания и красива природа не винаги са достатъчни

12:15 | 12.05.10 г.
Тънкостите на вкусното барбекю
Настъпи сезонът на барбекютата, когато все по-често времето ни подарява топли вечери, подходящи за хапване на открито, събиране на приятели и семейство около скарата в градината – било то на вила, къща в града или защо не зад жилищния блок, ако разполагате с озеленена площ. Много хора наивно смятат, че за едно успешно барбекю е достатъчно само вкусно месо, весела компания, вино и китари. Част от това е вярно, но с тези „съставки“ списъкът не се изчерпва съвсем.
 
Истински вкусно барбекю ще имате, ако използват подходящи дърва, висококачествено месо и спазвате точната технология за готвене.
 
За барбекюто е хубаво да използвате дърва. Въглищата, които ще сложите под месото, трябва да горят дълго и същевременно да нямат неприятна миризма при дименето. Не се изкушавайте да изгорите стари летви от ограда или боядисано дърво от разглобени мебели. Не е препоръчително да използвате и дърво от ела или бор: обикновено тези дървета имат смолисти вещества, които при горене може да причинят горчив вкус и неприятен мирис на обяда или вечерята ви.
 
Идеалният вариант е да използвате ябълкови, черешови или сливови трупи: дървесината от старите овощни дървета придава на месото отличителен и много приятен вкус. Добър вариант са и брезата и дъбът.

Някои готвачи препоръчват използването на скара, която позволява поставянето на месото на 10 см над жаравата – ако е поставено директно върху нея, има опасност месото да прегори бързо, ако е по-далеч от тлеещия огън – има опасност месото да остане сухо и недопечено.
 
Ключов етап за всяко барбекю е подготовката, свързана с покупката на месо.
 
Избягвайте покупката на вече мариновани меса, независимо какви. Понякога в марината може да бъде сложено месо, което е размразено и загубило вкуса си.
 
Подходящото за барбекю месо трябва да бъде прясно, а не замразено, за предпочитане от млади животни. През месец май в големи количества по рафтовете на магазините може да се намери агнешко, телешко и свинско месо, а за останалите месеци заложете на пилешко.

Когато избирате месото за барбекю трябва да сте наясно, че някои видове меса са „по-лесни“, а други „по-сложни“ за приготвяне. Специалистите обясняват, че телешкото месо е най-опасно за начинаещи, тъй като приготвянето му е по-трудно. Ако прекалите дори малко с изпичането му може да го направите сухо и безвкусно.
 
За онези, които не разполагат с достатъчно опит в барбекюто, по-добре е да вземат свинско, агнешко, риба или пиле.

След като месото вече е закупено, кулинарните ентусиасти обикновено правят една и съща голяма грешка: те започват да мариноват в най-различни собствени рецепти - оцет, вино, лимонов сок или кисело мляко, дори и ракия . Експертите смятат, че ако месото е младо и висококачествено, марината не е необходима.
 
Вместо това може да подправите месото със сол, черен пипер и лук. Основната идея тук е – важно е храната да бъде прясна, а маринатата и прекаляването с овкусяването само „гасят“ от естествения вкус и мирис на месото. Ако все пак решите да приготвяте барбекю с по-старо пилешко месо, може да потопите парченцата в минерална вода и чаша коняк.
 
Най-голямата грешка, която може да бъде направена с маринатата, е поставянето на месото в кисело мляко. Млечните продукти не само силно изкривяват вкуса на месото, но и оставят филм, който бързо изгаря на огъня, а самото месо не се изпича правилно. Важен е и размерът на резените – идеалният вариант е те да бъдат с размер на кибритена кутия – тогава ще станат достатъчно бързо и добре изпечени.
 
Ако приготвяте шишчета поставете самите пръчици върху огъня за пет минути.
 
Така нагряти, шишовете няма да позволят на соковете от побитите парчета месо да изтекат в огъня и ще се запазят в месото. При шишове и шишлици е добре парчетата да са близо едно до друго, за да се запазят сочни.
 
Когато се пече барбекю моментът, в който може да оставите месото на скарата, може да се познае по това, че въглищата стават ярко червени и са готови да изпекат месото. Ако цветът на въглищата е сив, месото ще потъмнее и няма да изглежда толкова апетитно. Препоръчва се месото да се събере на едно място, а не да се разпръсква из цялата скара.
 
Друг ценен практически съвет е да не се използва вода за угасяването на пламъците от барбекюто. Водата ще намали огъня, но и ще направи така, че месото да се изпече неравномерно.
 
Докато печените шишчета изпълват устата ви със слюнки, е време да наредите масата. Зелени пресни зеленчуци, червено вино, пита хляб - това е най-добрата гарнитура за готовото барбекю.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още