IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уан Дзиенлин вече е третият най-богат човек в Азия

Компанията на Уан - Dalian Wanda е в навечерието на IPO

10:26 | 17.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китаецът Уан Дзиенлин стана третият най-богат човек в Азия, докато се подготвя да продаде акции от най-големия строител на молове в страната чрез първично публично предлагане, пише Bloomberg.

Състоянието на магната в сферата на недвижимите имоти се увеличи с 63% до 24,8 млрд. долара, надминавайки това на индиеца Мукеш Амбани според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Компанията на Уан Дзиенлин Dalian Wanda Commercial Properties планира да набере около 3,7 млрд. долара на борсата, твърдят източници, запознати с въпроса.

IPO-то ще разшири инвеститорската база в компанията, твърди Кавен Цан, старши анализатор на Moody's в Хонконг.

По-голяма част от средствата на Уан идват именно от китайската компания. 60-годишният милиардер се нарежда в списъка на най-богатите азиатци, в който фигурират още Джак Ма и Ли Ка-шин. Състоянието на тримата възлиза общо на 81,5 млрд. долара. Най-богатият индиец – Амбани – разполага с нетно състояние от 20,4 млрд. долара.

Базираната в Пекин Wanda Commercial планира да продаде 600 млн. акции за 48 долара всяка, посочват източници, пожелали анонимност. Говорителят на Wanda Group не е открит веднага за коментар по темата.

Милиардерът и семейството му ще притежават около 54% от Wanda директно или чрез нейната компания майка. Общо 614,1 млн. акции са заложени като обезпечение по заемите на холдинговата компания на Уан и не са включени в състоянието му.

Сред другите активи на милиардера се нарежда верига магазини, която той притежава изцяло, както и 80% от AMC Entertainment Holdings – втората най-голяма верига кина в САЩ. В Китай той притежава и 68% от Wanda Cinema Line, която планира IPO в Шънджън.

12-те най-богати хора в Китай имат общо състояние от 146,9 млрд. долара. През тази година те са спечелили 51,1 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още