IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уиски от земята на млякото и меда

Дестилационна фабрика с подходящо име се опитва да превърне Израел във фактор в производството на уиски

14:29 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milk and Honey Distillery</em></p>

Снимка: Milk and Honey Distillery

Пивко, с цвят на мед уиски не е първото нещо, което идва наум, когато повечето хора се сетят за Израел. В Milk and Honey Distillery (дестилерия "Мляко и мед") обаче редици от бъчви, гордо носещи щампа "Tel Aviv", съхраняват литри от него, пише AP.

Първата дестилерия за уиски в страната се готви да пусне първото израелско едномалцово уиски.

"То е младо уиски", обяснява Еитан Атир, главният изпълнителен директор на завода.

Атир посочва, че отварата е отлежавала три години и два месеца в девствен дъб и стари бъчви от бърбън в реновираната бивша пекарна на компанията в камениста индустриална зона в южната част на Тел Авив.

"Възрастта му е сложен въпрос", допълва той. "Вкусът се усеща повече като на над тригодишно, повече като седем- или осемгодишно и отново историята е много по-важна в този случай. Това е първото едномалцово уиски, излизало от дестилерия от Израел", подчертава директорът.

Макар в Свещената земя от хилядолетия да се прави вино и съвременните израелски вина да добиха международна слава през последните години, производството на уиски е новост за страната.

Дестилерията Milk and Honey е основана през 2013 г. и година по-късно започва да дестилира малко експериментални партиди уиски. На 11 август сто бутилки от първата бъчва със Single Malt (едномалцово уиски) бяха пуснати на търг в интернет.

Уискито е универсално приемливо за консумация от религиозните евреи, отбелязва Атир, а и напитката на Milk and Honey е "свръх кашер" (правилната храна за ортодоксален евреин - бел. прев.).

"Ние не работим в събота, не работим на Йом Кипур (най-големият еврейски празник и денят на опрощаване на греховете - бел. прев.) и на Пасха", разказва той. "И понеже искаме да символизираме това, че сме евреи или израелци, я нарекохме Milk and Honey Distillery".

Едномалцовото уиски е направено в Израел отначало докрай, според уебсайта на компанията, макар съставките, бъчвите и оборудването да са внесени от САЩ, Великобритания и други места. По-топлият климат в Израел позволява по-бърз процес на отлежаване в бъчвата, отколкото е при по-студени условия, уточнява Ран Ларовиц, израелски познавач на уиски и собственик на бар.

"При по-студен климат като в Шотландия и Ирландия уискито обикновено отлежава около седем до 10-12 години, преди дори да се бутилира, тъй като само така може, както знаете, да стигне до пълния си потенциал", разяснява специалистът.

В дестилерията са на мнение, че са добре позиционирани, за да яхнат вълната на нарастващия международен интерес към нови световни уискита като "изгряващи звезди" от Тайван или Индия, и се надяват, че тази първоначална оферта възбужда апетита на ценителите навсякъде.

"В наши дни има огромно търсене на уиски от други места по света - ново световно уиски. Вече има над 70 страни с минимум една дестилерия и една от тях е Израел", посочва Атир.

Гал Калкщайн, основател и собственик на Milk and Honey, изразява надежда, че след като през 2019 г. продуктът им започне да се доставя в чужбина, ще започне да се говори за израелските уискита.

"Искаме да бъдем признати заради качеството ни, а не заради ефектни трикове с рекламна цел", казва той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още