IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уругвай първи ще легализира марихуаната

Законопроект предвижда тя да се отглежда, продава и употребява напълно свободно, като държавата ще регулира пазара и ценообразуването

18:12 | 11.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	28% от населението на Уругвай е за легализирането на марихуаната, докато 68% са против. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

28% от населението на Уругвай е за легализирането на марихуаната, докато 68% са против. Снимка: Ройтерс

Уругвай, държава с население 3,3 млн. души, закътана между Аржентина и Бразилия, първа в света ще легализира култивирането, продажбата и употребата на марихуана. Стъпка, чиято цел е ограничаване на разходите за борба с трафика на наркотици, пише Bloomberg.

С 16 гласа „За“ и 13 „Против“ политиците в Сената одобриха законопроекта. Той ще създаде пазар, регулиран от държавата, като цената ще бъде задавана от правителството. Ще се позволява на аптеките да продават не повече от 40 грама марихуана на месец на регистрирани клиенти, които трябва да имат навършена 18-годишна възраст и да са граждани на Уругвай. Сега правителството ще трябва да напишете конкретните правила и норми за закона, което ще отнеме около 120 дни.

Уругвай, предвождан от 78-годишния бивш партизанин Хосе Мухика, който разреши и еднополовите бракове, докато беше президент, се бори с трафика на наркотици в Латинска Америка като... легализира употребата на психотропни вещества.

Миналата година щатите Колорадо и Вашингтон бяха първите, които узакониха употребата и продажбата на канабис. За медицински цели марихуаната се използва в 20 американски щати, включително и в Калифорния. Проучванията за алтернативи за забраната бяха финансирани от милиардера Джордж Сорос, който се срещна с Мухика в Ню Йорк през септември.

Мухика се надява, че мерките ще спестят на правителството доста средства. Досега то харчи 80 млрд. долара на година, за да се бори с нелегалното разпространение на наркотици.

Инициативата на уругвайския лидер срещна съпротивата на съседите на страната. Те го обвиняват, че ефектът ще се пренесе и през техните граници. Близо две трети от уругвайците са на мнение, че планът на правителството може да се обърка.

Бразилският президент Дилма Русеф сподели пред Мухика, че мерките няма да сработят в Бразилия заради огромната територия на страната. Миналия месец Бразилия изпрати делегация в Уругвай, която изрази своите опасения относно предложенията на управляващите там.

Според проучване на Cifra/Gonzalez Raga & Asociados 28% от жителите на Уругвай одобряват легализирането. 61% са против.

Според някои ценообразуването ще е едно от най-големите предизвикателства пред правителството. Въпреки че властите най-вероятно ще искат да подбият цената на нелегалните дилъри на наркотици, ако правителството постави твърде ниска цена, дилърите може да пренасочат по-голяма част от доставките си на черния пазар.

„Подкрепата за легализирането на канабиса се увеличава. Все повече страни ще последват примера на Уругвай“, коментира председателят на Marijuana Majority Том Ейнджъл – базирана в САЩ организация, която лобира за политически реформи в тази насока. „Ходът на Уругвай е ясен сигнал, че световната война с марихуаната приключва. Догодина повече щати ще гласуват за легализирането, а лидерите на другите страни в Латинска Америка заговориха за нуждата от нов подход.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Това е погрешно.Вече 50 години се изучава действието на марихуаната върху организма и няма нито изследване, което да е показало друго действие освен деструктивно. Просто при марихуаната (както и при никотина) става бавно, но е 100% сигурно.Не трябва да се легализират подобни отрови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
kurta007
преди 10 години
До 50г ще е легализирана в целия свят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
data
преди 10 години
Еваларката ! Ако някой иска да направи нещо съществено за тая държава да последва примера им !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още