IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеселителните паркове и круизните кораби спасиха резултатите на Walt Disney

Във филмовия бизнес липсват касови продукции, видео игрите загубиха голяма част от фенове си, а приходите от телевизионна реклама отчасти спадат

09:57 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на&nbsp;Disney в Ню Йорк.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на Disney в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Добре развиващите се тематични увеселителни паркове и нарастващата флота от круизни кораби напълниха касата на най-големия в света конгломерат за забавление Disney през последното тримесечие.

В други краища на царството на Мики Маус и Доналд Дък обаче нещата изглеждат доста мрачно и сиво: във филмовия бизнес липсват касови продукции, като тези от същия период на миналата година, видео игрите загубиха голяма част от фенове си, а и приходите от телевизионна реклама отчасти отчетоха спадове.

Като цяло Disney е увеличила продажбите си от октомври до декември с 1% до 10,8 млрд. долара (8,1 млрд. евро), но това е нищо в сравнение с бързия растеж в предходните тримесечия. Развлекателният гигант обаче успява да намали разходите значително. По този начин печалбата нарасва с 12% до 1,5 млрд. долара. 

„Имахме добър старт в новата фискална година“, заяви главният изпълнителен директор Робърт Айгър във вторник. Disney оперира тематични увеселителни паркове и курорти в САЩ, Азия и Европа. Европейският клон се намира близо до Париж и е проблемният парк в този иначе процъфтяващ сегмент. Той е посрещнал повече гости, същевременно обаче разходите за труд са се повишили, което в крайна сметка довежда до по-ниска печалба, обясни компанията.

В момента Disney строи нов увеселителен парк в близост до Шанхай. Много популярни сред гостите са и пътувания с круизен кораб. Отчетният период обаче е преди трагичния инцидент с Costa Concordia, който заседна на 13-и януари до италианското крайбрежие. Няколко души загинаха и от тогава записванията за подобни пътувания отчитат спад в целия бранш. В момента Disney оперира три луксозни лайнери. Четвъртият кораб - Disney Fantasy, ще бъде пуснат на вода през март. Той ще бъде произведен от корабостроителницата Meyer в Папенбург.

Приходите от продажби в цялото подразделение тематични паркове и круизи са нараснали с 10% до 3,2 млрд. долара, оперативната печалба се е увеличила почти два пъти. Така този сектор е вторият по важност след телевизионния бизнес. Към Disney принадлежат ABC и ESPN, както и програмите на семейството на Disney. Рекламният бизнес обаче отчита разнопосочно развитие. Приходите на поделението са нараснали с 3% до 4,8 млрд. долара.

Участниците на пазара обаче не бяха убедени от финансовите данни. В следборсовата търговия цените на акциите паднаха с 1%. Това може да е лош знак за съперниците Time Warner и News Corp. на медийния магнат Рупърт Мърдок, които ще представят своите финансови резултати по-късно в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още