IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Габрово откриха интерактивен музей на индустрията

Музейната експозиция включва виртуални изображения, които показват развитието на габровската индустрия от края на 19 век и през 20 век

20:17 | 21.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Официален сайт на община Габрово</em></p>

Снимка: Официален сайт на община Габрово

Най-новата туристическа атракция на Габрово – интерактивен музей на местната индустрия, беше открит днес по проект,  свързан с културно-историческото наследство и с туризма в града.

Сградата на новия музей, намираща се на централната улица "Николаевска" 3, е строена през 19-ти век и е изцяло реконструирана и обновена. Довечера върху фасадата ще има светлинна триизмерна прожекция, която ще представи чрез 10-минутна анимация най-важното от музейните фондове.

Музейната експозиция включва повече от 20 видеоинсталации, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия от  края на 19-и и през 20-и век.

В четириетажната музейна сграда, където са разположени експозициите, посетителите могат да се запознаят с видовете промишленост и занаятите, прочули Габрово в миналото като "българския Манчестер" - кожарство, тъкачество,  грънчарство, ковачество, дърводелство, гайтанджийство, ножарство.

Тематично музеят е разделен на три части - индустриализация от края на 19-и век до 1944 година, социализъм - от 1944 до 1989 година и настояще - от 1989 година до наши дни.

Новият музей предлага атрактивен разказ за развитието на Габрово като индустриален център, каза при откриването кметът Таня Христова. Надявам се габровци и гостите на града да оценят  и да опазят направеното по проекта, защото в дългосрочен план то ще увеличи потока от туристи, посочи кметът.

Създаден е и туристически интернет портал за резервации и  за рекламни материали на обектите. Новият музей разкрива 15 работни места за хора, предварително обучени по професиите

"Екскурзовод" и "Аниматор в туризма", информираха от общината. Програмата при откриването на музея включва възстановка на събития от народния календар, тематична конференция, прожекция на рекламен филм за Габрово и посещение на експозицията.

Проектът на общинската администрация е финансиран с 6,2 милиона лева от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Той включва обновяване на 10 обекта от градската туристическа инфраструктура, сред които са етнографският музей на открито "Етър", архитектурно-историческият резерват "Боженци" и музейната Дечкова къща в Габрово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още