IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вотът за първенствата по футбол през 2018 и 2022 г. е осъществен под натиск?

Според Сеп Блатер френски и немски президенти са повлияли на избора

18:23 | 05.07.15 г. 1
<p>
	Сеп Блатер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сеп Блатер. Снимка: архив Ройтерс

Френски и немски президенти са приложили политически натиск преди избора на домакини за Световното първенство по футбол през 2018 и 2022 г., твърди президентът на FIFA Сеп Блатер, цитиран от BBC.

Той твърди, че бившият френски президент Никола Саркози и германският му колега Кристиан Вулф са искали да повлияят на гласуването преди Катар и Русия да бъдат избрани през 2010 г.

“Това е причината защо сега имаме Световно първенство по футбол в Катар”, обясни 79-годишният Блатер.

Процесът на гласуване в момента се разследва от швейцарски прокурори. Блатер допълва, че тези, които са взели решението, трябва да поемат отговорност.

Президентът на FIFA обяви на 2 юни, че ще се оттегли от поста си по време на конгрес, който ще се проведе между декември и март.

Решението му дойде след разследване за корупция във FIFA, в рамките на което 18 души бяха обвинени в САЩ. Блатер твърди, че той самият “няма от какво да се страхува”.

Пред германския вестник Welt am Sonntag той заяви, че преди избирането на Русия и Катар, е имало две политически намеси. Саркози и Вулф са се опитали да повлияят на вота.

Блатер твърди още, че Германската футболна асоциация (DFB) “също е получила препоръка, че страната трябва да гласува за Катар поради икономически интереси”.

“Обърнете внимание на германските компании. The Deutsche Bahn, Hochtief и много други вече имаха проекти в Катар преди страната да бъде избрана”, допълва Блатер. “Аз действам на принципа на лидерството. Ако мнозинството от изпълнителния комитет иска Световното първенство по футбол да бъде в Катар, тогава аз трябва да го приема”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Само преди месец , форумните *** организираха тържество...сега ги няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още