IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западната порта на Сердика става достъпна за посетители

Проучванията на археолозите са разкрили части от крепостната стена, главната антична улица и фрагменти от мозайки

13:35 | 23.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Столичната община</em></p>

Снимка: Столичната община

Археологическият парк „Западна порта на Сердика“ в София ще отвори врати за посетители на 24 май 2017 година, съобщиха от Столичната община. Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват „Антична Сердика – Средновековен Средец“. През годините беше извършен консервация, реставрация, експониране и благоустрояване на обекта.

Тези дейности са реализирани по проект „Античната история на София – културно-историческото наследство достъпно за всички”. Той се изпълнява по мярка 1 “Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” на програма "Културно наследство и съвременни изкуства".

Стойността на обекта е 1,2 млн. лева (без ДДС), от които 947 хил. лева безвъзмездна финансова помощ.

Проучването на Антична Сердика започва през 1974 година от екип от Историческия музей в София. На този етап са разкрити и проучени части от западната крепостна стена, северната кула от портата и части от главната антична улица.

Разкрита е и най-ранната улица, функционирала едновременно с първата крепостна стена. Тази част на града непосредствено до крепостната стена е била гъсто застроена, с водопроводи и канализация, които са били многократно поправяни.

През 2012 година е разкрита мозайка, принадлежаща на сграда, интерпретирана още при по-старите проучвания като базилика. Мозаечните пана са с изцяло геометрични мотиви. Тя се датира в първата половина на IV в., допълват от Историческия музей на София.

Във вътрешността на укрепения град има постройки, които също са проучени, както и фрагменти от мозайки.

Бъдещо археологическо проучване на обекта ще се извършва в източна посока, отчитат още от общината.

Разкопките досега показват, че Сердика е имала три крепостни стени – западна, източна и северна. Те са строени през различни период. Учените установяват, че градът многократно е разрушаван при различни нашествия - на хуни, авари, славяни, българи и турци. Повечето поражения така и не са били възстановени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 6 години
То това хубаво, но напише кои разрешиха строежи в археологическите обекти, включително и този? Софиянски - Арена София, тук някак си изникна католически храм.... Прахосваме богатствата си заради 30 сребърника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още