Учени създадоха злато, съставено от 98 процента въздух, с което може да се стигне до истинска революция в бижутерийния бранш, пише в. Daily Mail.
Новият продукт е разработен на базата на протеинови фибри от мляко. На външен вид той изглежда като чисто злато, а на практика може да плава във водата. Автор на изобретението е проф. Рафаелe Маценга от Хранителния институт в Цюрих. Продуктът представлява златна пяна с триизмерна решетка и безброй много пори по нея.
По думите на Маценга разработеният от него аерогел е хиляда пъти по-лек от познатите досега сплави на златото. Той има същия цвят и блясък на благородния метал, но е много по-мек и лесен за обработка.Четири пети от новия материал е чисто злато, а останалото са протеинови фибри. Пяната съответства на 20-каратова сплав.
"Лекото" злато било получено, като били нагрети млечни протеини, докато се получат нано фибри. Те се потапят в разтвор от златни соли. Така се получава новата субстанция - златен аерогел, който се изсушава с помощта на въглероден двуокис.
(БТА)


Над 20 автомобила спукаха гуми на родно шосе само за 24 часа
НОИ одобри Бюджет 2026
Опозицията не хареса и обновения проект на Бюджет 2026
Тръмп иска Европа да поеме основната тежест в НАТО
„Ангели на пътя“ със скандален сигнал за КАТ - Варна (СНИМКИ)
Мадуро знае, че Тръмп блъфира
Сигурността на Израел се нуждае от по-малко оръжие и повече диалог
Възраждането на бойните кораби в Европа връща на мода британските корабостроители
Нобеловият лауреат за мир може да получи награда си лично, но рискува много
JPMorgan: Европа има „реален проблем”
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Toyota се завръща във Ф1
В понеделник се очаква да започне евакуация на кораба "Кайрос" край Ахтопол
Проблемът със Закона за доброволчеството продължава да е голям
Симеонов: Тайничко и Борисов стиска палци на протеста
Защо Швеция може да построи модерна подводница, а Европа няма силен морски флот?
Рецептата Dnes: Запържени скариди със зеленчуци