IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездни загуби за милиони

Някои звезди изгубиха милиони покрай кризата заради лошо управление на собствеността или просто стечение на обстоятелствата

10:21 | 25.03.11 г.
Звездни загуби за милиони

Известните личности не са имунизирани срещу срива на пазарите и финансовите сътресения, които сполетяха мнозина. Независимо от известността и популярността си, големите имена в шоубизнеса също са подложени на основните пазарни закони, както всички останали.

Независимо колко са големи, колко на брой коли имат в гаража си, колко басейна или имота по света притежават, що се отнася до икономическите закони, знаменитостите са обект на стандартните правила. Дори са в известен смисъл онеправдани, тъй като в повечето случаи нямат знанията и информацията да управляват сами големите си богатства и често стават жертва или на финансови измамници или... просто на кризата на пазара и високия си жизнен стандарт.

Това, че една известна личност разполага с милиони, които да инвестира в недвижим имот, не значи, че няма да бъде полята със студен душ, ако цените на пазара или размерът на хонорарите спаднат.

По данни на Realty Trac броят на принудително отнетите имоти в САЩ е нараснал през 2010 г. до рекордните 1,05 млн., подобрявайки предходния връх от 918 хил. година по-рано. Това означава, че 26% от всички жилища, продадени през 2010, са били в процес на принудително отнемане.

Някои претърпяха големи щети заради кризата на пазара. Сред тях са и редица известни личности, които загубиха милиони заради неумело управление на имотите си. Ето част от тях, представени от сайта The Street.

Скарлет Йохансон

Актрисата изгуби близо 2 млн. долара покрай кризата на пазара на имоти и това я поставя сред едни от най-големите потърпевши от спада в цените.

Скарлет Йохансон се раздели със сумата от 7 млн. долара през 2007 година за вила в испански стил, построена през 1981 година в Лос Анджелис. Три години по-късно, след професионалните й успехи в „Железният човек 2“ и лентата на Уди Алън „Вики, Кристина и Барселона“, тя реновира имението и изненадващо го обяви за продан за 5,1 млн. долара.

Може би съседите й от ранга на Чарлийз Терон, Фелисити Хъфман, Уилям Мейси и Орландо Блум предизвикват опасения от непрестанното присъствие на репортери. Вероятно външният басейн и спа комплексът са се оказали прекалено малки. Възможно е също така просто да не е направила реална преценка на имота. Факт е обаче, че брокерите не успяват да продадат къщата на Скарлет Йохансон за обявената по-ниска цена и намират купувач за сума, по-ниска дори от 5 млн. долара.

Лени Кравиц

Може да звучи странно, но голяма част от звездите станаха наясно по неволя със ситуацията на пазара на недвижими имоти. В това число е и Лени Кравиц.

През 2001, когато певецът все още изживява апогея си като трикратен носител на наградата „Грами“ за най-добър записващ музикант сред мъжете, той пуска за продажба имот в Сохо в Ню Йорк за 17 млн. долара.

Точно тогава терористи нападнаха САЩ на 11 септември 2001 г. и това повлия на цените на недвижимите имоти в целия регион. Три години по-късно Лени Кравиц смъква исканата цена до близо 13 млн. долара.

След неуспеха да продаде имота, певецът влага в него близо 1 млн. долара за мраморна камина, две стъклени стълбища, две тераси - едната с външна камина, а другата на покрива с барбекю на нея. Исканата цена тогава, след ремонтните дейности, е 19,5 млн. долара.

Всеки, който се е опитвал да продаде имот през последните 4 години, независимо дали луксозен или по-обикновен, знае каква бе ситуацията. Агентите на имота явно са успели да повлияят на музикалната звезда и да смъкнат цената до 14,9 млн. долара. И това явно се оказва успешен ход. Алиша Кийс и продуцентът Касим Дауд Дин, по-известен със сценичното си име Суис Бийтс, купуват имота миналата година.

Никълъс Кейдж

Вместо да приема ролята във всеки научно-фантастичен и екшън филм, който му предложат, актьорът може би просто трябваше да се съсредоточи малко повече върху управлението на финансите си.

Никълъс Кейдж притежаваше къща на стойност 1,7 млн. долара в Калифорния, която бе обявена за продажба за по-малко от 1 млн. долара, както и недвижима собственост в щата Род Айлънд, която от 15,7 млн. долара първоначална оценка трябваше да бъде пусната в продажба за 7,8 млн. долара.

Така изглеждат в общи линии приключенията на актьора в областта на недвижимите имоти в последните три години.

През 2009 г. данъчните власти обявиха, че актьорът им дължи близо 6 млн. долара от 2007 г. до тогава и иззеха собствеността на Никълъс Кейдж в Луизиана.

Заради големите си харчове по изплащане на вноски за скъпите си коли и поддържане на стандарта си на живот актьорът не успя да покрие дълговете си към банки и финансови институции и в резултат двете му имения в Ню Орлиънс бяха продадени от банката за общо 4,5 млн. долара, къщата за 8,5 млн. долара в Лас Вегас се сдоби с нов собственик срещу 5 млн. долара, апартамент в Манхатън, оценен на 9,5 млн. долара, бе продаден срещу 7,5 млн. долара и – най-голямото разочарование – замъкът в стил „Тюдор“ в лосанджелиския квартал Бел Еър, който събра едва 10,5 млн. долара – доста под първоначалната му оценка в размер на 35 млн. долара.

Тони Бракстън

Ако има година за певицата, която да я вдъхнови за написването на друга тъжна любовна песен, това без съмнение е 2010.

Носителката на шест награди „Грами“ наблюдаваше как домът й в Невада, оценен на 2,6 млн. долара, бе продаден за малко над 1 млн. долара след банкрута през септември на компанията й Liberty Entertainment.

Звездата претърпя финансови загуби и от прекратяването на договора си за шоупрограмата в Лас Вегас. Анулирането на участията стана наложително през изминалата година, когато стана ясно, че звездата има нужда от почивка заради здравословни проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още