IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регламентирането на доплащането в болниците не бива да се отлага

Проблемите в здравния сектор се дължат на липса на системни реформи, каза Живко Иванов, управляващ партньор на финансова къща Simbula Ltd.

10:47 | 28.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Регламентирането на доплащането в болниците не бива да се отлага

Регламентирането на доплащането в болниците е едно от отлаганите решения в здравния сектор, то дори трябва да е обвързано с цената, която НЗОК заплаща за съответното лечение. Тази позиция изрази Живко Иванов, съосновател и управляващ партньор на финансово-счетоводна къща Simbula Ltd, по повод провеждането на дискусионния форум „Здравен дебат“ съвместно с Клуб Инвестор и здравно-медицинския сайт Puls.bg на 10 февруари тази година. 

Експертът обясни, че така пациентите ще започнат да внимават дали в медицинската им документация е записана точната диагноза, респективно точната цена. Освен това ясен регламент ще даде възможност на дружествата от системата на допълнителното здравно осигуряване да планират и поемат този разход.

Според Иванов от една страна силната социална чувствителност на идеята за регламентиране на доплащанията в лечебните заведения за болнична помощ я прави политическа тема табу, от друга страна, всеки човек, на който по една или друга причина се е наложило да ползва болнична медицинска помощ се е сблъсквал с необходимостта да доплати за нещо. „Аз съм убеден привърженик на регламентираните доплащания в болниците“, каза експертът.

Приветствам всяко предложение за реформа в сферата на здравеопазването, особено в болничната помощ, стига то да не остане само предложение, а да бъде доведено докрай, каза той за предложената от министър Москов реформа, включваща три пакета за оказване на медицинска помощ - базов, надграждащ и спешен.

„Голяма част от проблемите в системата, на които сме свидетели, се дължат именно на факта, че в този сектор не са извършвани системни реформи, не е следвана ясна стратегия и заложени цели, трудните решения винаги са били отлагани за следващия мандат“, посочи той.

Според него конкретното предложение на министър Москов е добра първа стъпка, но след нея има още много път. „Пожелавам на министър Москов да има силата и волята да го извърви докрай“, каза Иванов. Той се надява тази година да не се стигне до налагане на лимити на бюджетите на болниците, защото „това е лошо за системата като цяло“.

Проблемът с оптимизирането на разходите на НЗОК се крие най-вече в договорните партньори на здравния фонд и в частност лечебните заведения за болнична помощ, смята Живко Иванов. Периодично в публичното пространство се появяват твърдения за финансовата неефективност на системата за болнична помощ, но до момента не съм намирал остойностяване на тази неефективност.

Системата на болничната помощ в България е финансово болна, твърди Живко Иванов, базирайки извода си на анализ, направен от Симбула. Според него докато не бъдат взети мерки за нейното оздравяване, опитите за оптимизиране на разходите на НЗОК ще водят само до запушване на дупки в определена област, за сметка на отваряне на по-големи дупки в друга област.

Анализът е показал, че към края на 2013 г. оборотът, реализиран от лечебните заведения за болнична помощ възлиза на малко под 2 милиарда лева, а сумарният им финансов резултат възлиза на печалба от едва 22 милиона лева. За сравнение през 2009 година сумарният оборот на лечебните заведения за болнична помощ е възлизал на малко над 1,6 милиарда лева, а финансовият резултат на 27 милиона лева. За същия период от 2009 г. до 2013 г. сумарните задължения на болниците са нараснали с близо 200 милиона лева.

Иванов очаква и тази година да има дефицит в здравната система. По думите му, въпреки че бюджетът на НЗОК за тази година е формиран на база на реалните разходи, направени през 2014 г., системата е готова да „усвои“ всеки лев допълнително финансиране и въпреки увеличението на приходите да натрупа нови дългове.

„Появата или не на дефицит в здравната система зависи от мениджърите в тази система, като се започне от министъра и ръководството на НЗОК и се стигне до управителя на най-малкото лечебно заведение“, посочи финансистът.

Форумът в х-л "Шератон" стартира със „Здравен дебат“ от 9.00 ч. с участието на здравния министър д-р Петър Москов, проф. Начев, проф. Миланов и доц. Финков. Следва отворена дискусия с представителите на администрацията и бизнеса по въпросите, свързани с финансирането на инвестициите в здравеопазването.

В първия панел на форума те ще представят своята гледна точка за неотложните реформи в здравеопазването и очакваните резултати и евентуални последици от провеждането им. По традиция форумите, организирани от Puls.bg и Клуб Investor.bg, предоставят и възможността аудиторията също да поставя въпроси към участниците и получава отговор директно от сцената.

Мястото на събитието е София Хотел Балкан Шератон, зала Роял (ет. 1).

Събитието се провежда с подкрепата на Пощенска банка

Повече за събитието вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Нормално - какво друго освен "дайте ни още пари" да очакваш да каже един лекар?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още