IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млн. лв. ще бъдат заделени за електромобили в администрацията

Средствата са по линия на Националния доверителен екофонд, а програмата за екоавтомобили ще започне през 2016 г.

21:46 | 25.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
1 млн. лв. ще бъдат заделени за електромобили в администрацията

1 млн. лв. ще бъдат заделени от Националния доверителен екофонд за частично субсидиране при купуването на електро- и хибридни автомобили и екобусове от държавната и общинската администрация. Това обяви на брифинг в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

По този начин администрацията ще даде пример колко е важно да използваме екологично чисти автомобили, за да се справим със замърсяването на въздуха, подчерта министърът.

Заложените за 2016 г. средства по линия на Националния доверителен екофонд са 15 млн. лв., като 14 млн. лв. от тях са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общински и държавни сгради. Останалите 1 млн. лв. са за купуването на електромобили. Програмата за еко автомобили ще започне в началото на 2016 г.

Средствата в Националния доверителен екфонд са постъпили от търговията с парникови газове, става ясно от съобщението на МОСВ до медиите.

Бургаската администрация е готова да кандидатства за два еко автомобила.

„Сега в града на две места може да се зареждат електромобили. Нашата амбиция е да изградим още 3-4 подобни станции“, каза кметът Димитър Николов.

„Поздравявам община Бургас за успешното приключване на реновирането на шестте детски градини, финансирани по Национална схема за зелени инвестиции, в които се въведоха мерки за енергийна ефективност за над 1 млн. лв. Две бургаски училища – „П. Р. Славейков“ и Търговската гимназия, също бяха санирани по проекта на обща стойност 410 000 лв., 350 000 от които по НДЕФ“, заяви министър Василева. Общината е кандидатствала за още две училища и три лечебни заведения.

Ивелина Василева добави, че със средства от търговия с вредни емисии и парникови газове са въведени мерки за енергийна ефективност в общо 90 обществени сгради в цялата страна: 37 училища, 30 детски градини, 2 университета, 7 медицински заведения, 10 – спортни, културни и социални центрове и само 4 административни сгради, всички те на обща стойност 29 млн. лв.

Изпълнените ремонтни дейности по Националната схема за зелени инвестиции водят до намаляване на енергопотреблението в публичните обекти и съответно към намаляване на емисиите на парникови газове – общо за програмата 488 738 тона СО2.

Министър Василева сравни това с емисиите, които биха се отделили при изминаването на 1 698 551 010 км за един средностатистически автомобил или от консумацията на електричество за една година на 60 987 домакинства. Общо годишните спестявания от разходите за ток и отопление на сградите от цялата програма са почти 5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 11
Jimmy the Hand
преди 8 години
Какви пари крадат от народа? Всичко е по програми от ЕС! Започват да правят нещо наистина хубаво. Но не, не се чувстваме добре, докато първо не го оплюем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
***, в Германия всяка ел. кола е освободена от данъци за 10 години!Това трябва, а не да крадете още пари от народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още