IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските автоконцерни искат от Тръмп да намали екостандартите

По време на предизобрната си кампания президентът обяви, че ще отмени въведените от предшественика му ограничения

15:25 | 24.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп по време на срещата с директорите на компании от производствения сектор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп по време на срещата с директорите на компании от производствения сектор. Снимка: Ройтерс

Ръководителите на най-големите американски производители на автомобили поискаха от Федералната агенция за опазване на околната среда (EPA) да отмени решението на администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама за въвеждане на по-жестоки стандарти за екология.

Според информация на The Wall Street Journal, вече са изпратени 2 писма до шефа на EPA Скот Прюит. Производителите настояват да бъдат изпълнени обещания на новия президент Доналд Тръмп, който по време на предизобрната си кампания  обяви, че ще отмени въведените от предшественика му ограничения, предава Automedia.bg.

Директорите на трите големи концерна – Ford (Марк Фийлдс), Fiat-Chrysler (Серджио Маркионе) и General Motors (Мери Бара), лично се срещнаха с Тръмп, като му гостуваха на работна закуска в Белия дом. На нея Фийлдс официално е помолил президента да помогне за облекчаването на екологичните изисквания. 

През ноември миналата година един от съветниците на Тръмп обяви, че бъдещата администрация внимателно ще преразгледа въвеждането на новите еконорми – както по отношение на вредните емисии, така и на разхода на гориво. Седмица преди да стъпи в длъжност новият президент, от EPA обявиха, че новите изисквания остават в сила. Те ще започнат да действат през 2025 г., когато средният разход на гориво на моделите на един автомобилен производител в САЩ трябва да бъде 4,63 л/100 км .

От големите концерни обаче обявиха, че подобни стойности много трудно могат да бъдат реализирани, тъй като цените на бензина падат, а това стимулира клиентите да си купуват пикапи и спортни модели с по-мощни двигатели. Съответно те харчат повече. В същото време пазарът на хибриди и електромобили се развива доста по-слабо от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още