IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi повежда в борбата за разработка на самоуправляващи се автомобили

Германският производител представи модела А8, който помага на водача при смяна на лентите и не изисква той да следи пътя

20:49 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският автомобилостроител Audi повежда в борбата за разработка на самоуправляващи се автомобили, но конкурентите му изглежда не бързат да го настигнат, тъй като развитието на технологията все още е засенчено от правна и регулаторна несигурност, предаде Ройтерс.

На международното автомобилно изложение във Франкфурт Audi представи модела А8, който може да се самоуправлява при определени условия, помага на водача при смяна на лентите и не изисква той да следи пътя, макар да трябва да е готов да се намеси при сигнал за опасност, отбелязва БТА.

По скалата от нула (напълно ръчно управлявана кола) до пет (изцяло автономна) А8 заслужава трета степен, което я поставя пред двата модела, предложени от Tesla и General Motors.

Сред новите характеристики на А8 са "автопилот за задръствания", който може напълно да контролира шофирането при скорост до 60 км в час на магистрала с еднопосочно движение.

Компанията очаква клиентите й да могат да използват всички функции за самоуправление на модела идната година или през 2019 година. Audi кандидатства за разрешителни във всяка страна, започвайки от Германия, каза неин говорил на изложението.

Регулаторните режими за самоуправляващи се коли се различават значително по света, а в САЩ дори и между отделните щати, което е източник на главоболия за производителите, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още