IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автоателието Pininfarina минава в индийски ръце

Студиото за дизайн постигна борсова оценка от 136 млн. евро

15:22 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от последните проекти на Pininfarina е купето Sergio.<em> Снимка: Pininfarina</em></p>

Един от последните проекти на Pininfarina е купето Sergio. Снимка: Pininfarina

Индийският автомобилен производител Mahindra & Mahindra е пред подписване на договор за закупуване на ателието за дизайн Pininfarina, съобщава агенция Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Според информацията сделката за придобиването на студиото за дизайн ще бъде приключена до няколко седмици. Не е тайна, че Pininfarina има сериозни финансови проблеми и непрекъснато търпи загуби. Италианците търсят нов инвеститор, но преговорите с канадската Magna, както и с китайските BAIC и Brillance пропаднаха.

Не е изключено обаче и информацията за евентуалното закупуване от страна на Mahindra & Mahindra да се окаже невярна. Веднага, след като се появиха първите публикации за преговорите с индийците, акциите на Pininfarina поскъпнаха с 10%, а стойността на компанията достигна 136 млн. евро.

Все пак експертите на Bloomberg са категорични, че сведенията им са точни и сделката е въпрос на време. Ако се стигне до нея, то в Pininfarina съвсем скоро ще започнат да работят върху дизайна на моделите на Ssang Yong. Четвъртият по големина корейски производител е собственост на Mahindra & Mahindra.

Самото ателие Pininfarina е основано през 1930 г., като клиенти на компанията по различно време са били автомобилни марки като Ferrari, Maserati, Rolls-Royce, Cadillac, Jaguar, Volvo, Alfa Romeo и Lancia. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още