IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин увеличава натиска над Fiat

Германският транспортен министър Александър Добринд е заплашил с отнемане на разрешението за продажби на италианския концерн

20:25 | 23.05.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското федерално министерство на транспорта увеличава натиска над автомобилния концерн Fiat Chrysler, след като е изпратило на италианските власти и на Европейската комисия резултатите от измерването на различни показатели при превозните средства на Fiat, според които има странни данни за някои емисии. Миналия четвъртък мениджърите на Fiat отмениха едностранно среща в министерството, пояснявайки, че само италианските власти имат право да разискват дали колите на Fiat спазват европейските еко норми, предава DPA. 

По-конкретно става дума за съмнения, че почистването на вредните газове при някои модели на Fiat се изключва след определено време. Почистване на отработените газове според властите в Берлин се изключва след 22 минути, докато тестовете при изпитанията обикновено траят 20 минути. Германският министър на транспорта Александър Добринд нареди извършването на допълнителни изследвания. Първоначалните резултати, цитирани от Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR, показват незаконни практики, които обясняват високите нива на замърсяване, далеч над законово допустимите граници.

След скандала от четвъртък Fiat заяви, че счита германските власти за некомпетентни по темата. Компанията, със седалище в Торино, няма да се явява на подобни дискусии в бъдеще, твърдят германски правителствени източници.

Както предава Bloomberg, италианският транспортен министър Грациано Делрио е написал писмо до германския си колега, в което го призовава към „официален диалог“, вместо „да обсъжда темата директно с производителя“.

Точно това прави и Берлин, след като изпраща резултатите от извършените от германската Федерална служба по моторен транспорт (KBA) тестове на властите в Рим. За спазването на общоевропейските правила за допускане на автомобили до пазара отговорност носят местните органи на страните членки. При съмнение за неспазване на правилата органите трябва да вземат нужните мерки.

Според неофициална информация Добринд е заплашил, че Берлин може да отнеме разрешението на Fiat да продава автомобили на територията на федералната република. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 7 години
Единствената "народна кола" е костенурката и е създадена от фолсваген и то по нареждане на Хитлер в последствие произвеждата за военната индустрия в световната война и са подплатени със еврейски парички. В последствие е наситена реклама и имидж. Като са казали, че само немеца моежел да прави автомобили и всеки втори левак в *** го повтаря като мантра небесна. Други са леваци така ли 5 години и още никой неможе да победи ПАСАТ - пълна простотия. Сащ натиснаха Меркел за подпоисване на Търговското споразумение и ги натиснаха с ОБЩЕСТВЕНАТА ТАЙНА - дизел. А ТОЙОТА 13 марки взеха щвабите и 10-15 г. и още ги гонят - СМЯХ в ЗАЛАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
scott
преди 7 години
тва ше ми е забавно да го вида.първо дават 8 милиарда, за да се задържът на парара в сащ, после им отнемат разрешителното....шах,шах,шах и 2 пешки метър. Дано да стане, ше се позабавлявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
А що се отнася до немцовете, те могат да отнемат на Фиат разрешението да продава в Германия, ама да не им отлети разрешението на ВАГ да продават в САЩ, щото ФИАТ напусна Италия и в момента е американска компания. Та да не стане "Я надуй бабо кавала..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Леле колко си ТЪЪЪЪЪП! Крайслер спасили ФИАТ който е джудже Боже не мислех че съществува такова невежество. Крайслер с кого ли не се сдружаваха, дано оцелеят а ФИАТ не ти е само ФИАТ 500, Бусове, автобуси, камиони, + всички италиански марки коли са под ФИАТ, вкл Ферари ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Фиат ако не беше се закачил за Крайслер , досега щеше да бъде на коня у аспуха...и си е баш джудже в сравнение с немеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
Kosto
преди 7 години
До 1: а бе не е баш тъй. Фиат никак не е малък, но освен това е и собственик на Крайслер! Тук е закачката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Еми нали казват че сме едно голямо семейство в Европа...та и твоята приказка. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
Pyramid
преди 7 години
Какво му трябва на ЕС, за да се разпадне сам? Днес почват да се шамарят едни-други, утре спират да търгуват и, вдругиден, току-виж, нагазили си и военно по териториите. Тъкмо, както веки са свалили гащите, ако не те, то тях ке ***. Интересни времена настават. Години-да се таковат роднини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
"Берлин може да отнеме разрешението на Fiat да продава автомобили на територията на федералната република." Точно тъй...ошамарете по малкия , както ви ошамариха и вас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още