IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се нарежда сред лидерите по загинали на пътя в ЕС

В Европейския съюз са сериозно обепокоени от броя на жертвите при катастрофи

10:59 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Снимка: Ройтерс</p>

 Снимка: Ройтерс

Намаляването на броя на загиналите при пътни инциденти в ЕС не върви с предвидените темпове. Това съобщи пред журналисти в Брюксел един от членовете на Европейската комисия по транспорта Виолета Булц, цитирана от агенция Interfax.

След взетите от Комисията мерки, през 2012 и 2013 г. е бил отчетен спад на фаталните инциденти с около 8% спрямо предишната година. За 2014 г. обаче намалeнието е едва 1%, което сериозно притеснява ръководството на ЕС. Статистиката сочи, че всеки ден смъртта си на пътя намират около 70 европейци. Общият брой на загиналите при катастрофи за 2014 г. е 25 000 души, което е с 5 700 по-малко от 2010 г.

Големият проблем се оказват няколко държави, които държат висок процент загинали – около 90 жертви на 1 млн. жители. Сред тях са България, Латвия, Литва и Румъния. Именно те са начело на „черния” списък, като резултатите им рязко се отличават от тези на Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където на 1 млн. се падат под 30 загинали. Средният резултат за страните от ЕС е 51 жертви на милион жители.

От Комисията отчитат, че увеличение на загиналите има в Гърция, Португалия и Испания, докато в Дания, Хърватия, Малта, Кипър, Италия, Румъния, Словения и Чехия броят на жертвите е намалял. Целта пред ръководството на ЕС е през 2020 г. броят на загиналите при катастрофи да бъде съкратен наполовина.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още