IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler занижава очакванията си въпреки рекордната печалба

Слабостите на пазара в Северна Америка и свитите продажби на камиони карат производителя да остане нащрек

11:50 | 21.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на германския концерн Дитер Цетче. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на германския концерн Дитер Цетче. Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Daimler отчита рекордни резултати през третото тримесечие благодарение на засиленото търсене на леките му автомобили. Чистата печалба преди лихви и данъци от текуща дейност се покачва в периода между юли и септември с 10% на годишна база до 4 млрд. евро, обяви котираният на Dax концерн, цитиран от Bloomberg.

На силния ръст на печалбата в поделението за леки автомобили Mercedes-Benz се противопоставя срив от 37% в бизнеса с камиони. През през първите девет месеца компанията е успяла да продаде 1,6 млн. автомобила - увеличение с 12% на годишна база.

Приходите през третото тримесечие се повишават с 4% в сравнение със същия период на предходната година до 38,6 млрд. евро. Чистата печалба на Daimler възлиза на 2,7 млрд. евро – с над 13% повече, отколкото година по-рано.

„За пореден път доказахме, че избраната от нас стратегия е правилна. Ние ще продължим да вървим уверено по поетия път", заяви главният изпълнителен директор Дитер Цетче, цитиран в прессъобщение.

Заради слабостите на пазара в Северна Америка обаче автомобилният производител занижава очакванията си за продажбите и приходите на групата. По отношение на приходите сега Daimler очаква да постигне нивото от предходната година от около 150 млрд. евро.

Компанията очаква общите продажби на леки и товарни автомобили да са малко по-високи, отколкото през предходната година. Преди това прогнозата беше за значително увеличение. Прогнозата за печалбата обаче ще се изпълни „въпреки волатилните продажби и финансови пазари", заяви главният финансов директор Бодо Юбер. От гледна точка на оперативната печалба концернът сега очаква ниво малко над 14-те млрд. евро, които постигна през предишната година.

Daimler се стреми да се справи преди всичко със слабите резултати в бизнеса с камиони, които не могат да се компенсират напълно от преживяващия истински бум пазар на автомобили.

Акциите на Daimler се понижават с около 2% до 64,66 евро за акция към 11,20 ч. на борсата във Франкфурт. Книжата загубиха 17 на сто от началото на годината, като в момента пазарната оценка на концерна е 69 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Чичо Дитер: всей още малкочко паника, омокри разкошните си мустачури с едри дядовски сълзички, че чакам акцията на 54 еврака.Аре, действай.... :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още