IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ferrari напът да бъде оценен на 9,82 млрд. долара

Общо 17,2 млн. акции от производителя ще бъдат предложени на цена от 48 до 52 долара за брой

14:29 | 10.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на спортни автомобили Ferrari може да получи борсова оценка от 9,82 млрд. долара, след като компанията майка Fiat Chrysler Automobiles NV предложи 9%-ен дял на Нюйоркската фондова борса, предава Bloomberg.

Общо 17,2 млн. акции от производителя ще бъдат предложени на цена от 48 до 52 долара за брой, става ясно от подадените документи в американската Комисия по ценни книжа и борси (SEC). Ferrari ще се търгува с любопитен код на борсата – RACE.

Първичното публично предлагане на компанията и евентуалното ѝ цялостно отделяне от Fiat са част от плановете на главния изпълнителен директор на концерна Серджо Маркионе за намаляване на дълговете на компанията майка и финансиране на инвестиционната програма за идните години, която е в размер на 48 млрд. евро и се фокусира върху марките Jeep, Alfa Romeo и Maserati. 

Като част от отделянето от Fiat, Ferrari ще поеме дълг в размер на 2,8 милиарда евро, показват документите до SEC. Впоследствие производителят ще издаде и облигации за 2,128 млрд. евро на трети страни. С този дълг Ferrari ще има оценка от 12 млрд. долара – в съответствие с онези 11,4 млрд. долара, които Маркионе заяви за подходящи за третиране на компанията като производител не на автомобили, а на луксозни стоки.

Председателят на Борда Пиеро Ферари, син на основателя Енцо Ферари, ще получи като част от трансакцията 280 милиона евро в брой. Той ще запази 10% от акциите след отделянето на Ferrari от  Fiat Chrysler Automobiles.

Фокус през следващите години ще са останалите марки, собственост на Fiat - Jeep, Alfa Romeo и Maserati.  От своя страна Ferrari възнамерява да увеличи производството си до внушителните 9000 коли за година до 2019 г.

Водещите поематели на първичното публично предлагане са UBS AG, Bank of America Corp.’s Merrill Lynch, Banco Santander SA, Mediobanca SpA и JPMorgan Chase & Co.

Според Bloomberg акциите ще са презаписани, след като инвеститорите не са се повлияли негативно от скандала, в който бе въвлечен друг голям концерн от сектора – германският Volkswagen AG.

Презаписването може да е 10-кратно, казва един от източниците на агенцията. Печалбата на Ferrari преди лихви и данъци през миналата година е в размер на 389 млн. евро при приходи от 2,8 милиарда евро, а компанията е продала 7255 броя от своите емблематични суперавтомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още