IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors призна за близо 100 смъртни случая заради дефект

Проблеми със запалването може да доведат до спиране на двигателя по време на шофиране, което да причини повреда в спирачната система

10:08 | 05.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мери Бара се сблъсква с все повече неприятности. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мери Бара се сблъсква с все повече неприятности. Снимка: Ройтерс

Скандалът със закъснялата акция по изтегляне на автомобили на американския концерн General Motors (GM) заради проблеми с електрониката в управлението на различни модели се разраства. Сега компанията призна за почти 100 смъртни случая вследствие на аварията. 

В началото на миналата година GM трябваше да върне за сервизна акция 2,6 милиона коли, произведени в периода 2003-2011 г., заради проблеми със системите за запалване. Компанията е обвинявана, че е забавила решението на проблема. През декември 2014 г. GM призна за 40 смъртни случая, свързани с дефекта, след като по-рано признаваше само за 13 случая. Проблемите със запалителната система може да доведат до спиране на двигателя по време на шофиране, което да причини повреда в спирачната система или деактивиране на устройствата за безопасност.

Сега вече създаденият специално за плащане на обезщетения фонд признава, че поне 97 човека са загинали заради дефекта на колите. 

През май 2014 г. заради закъснелите сервизни акции GM се съгласи да плати парична глоба в размер на 35 млн. долара на Националната администрация по безопасност на транспорта на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration). Мащабните сервизни акции ще костват на компанията най-малко 1,2 млрд. долара, стана ясно от изявление на главния изпълнителен директор Мери Бара тогава. Още 1,8 млрд. долара са били заделени през 2014 г. за компенсация на пострадалите, а нови 1,2 млрд. долара ще бъдат платени през 2015 г.

Компенсационният фонд на концерна се управлява от адвоката Кенет Файнбърг. В средата на декември той заяви, че от август насам са били получени повече от 2300 претенции. До края на срока за подаване на претенциите в края на януари, са били подадени 4342 претенции за обезщетения. В момента се проверяват над 660 случая, а сред тях има поне още 45 смъртни случая заради дефекта.

GM плаща за всеки смъртен случай най-малко един милион долара. Има и допълнителна компенсация за травми.  За останали сами брачни партньори са предвидени по 300 000 долара. 

Междувременно в цялата страна адвокати подават колективни искове срещу General Motors. Концернът се защитава срещу мнозинството искове от собствениците на автомобили, които настояват за възстановяване на разходите за ремонт или загуба на стойност. В средата на април съд в Ню Йорк постанови, че GM не може да бъде държана за отговорна по случаи, датиращи отпреди изпадането ѝ в несъстоятелност през 2009 г.

Като реакция на аферата компанията обяви, че ще въведе нови проверки за качеството при всички модели на GM, което доведе до нови сервизни акции. За цялата година в сервизите по целия свят са върнати над 30 млн. коли на концерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още