IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия слага компютри зад воланите?

Транспортният министър Александър Добринд заговори за равнопоставеност между шофьора и компютъра в автономните коли

13:25 | 30.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Що се отнася до управлявани от компютрите автомобили и новите възможности, които произтичат от тях, германският транспортен министър Александър Добринд вижда ясни предимства – по-малко катастрофи, по-малко задръствания, по-малко изнервено търсене на място за паркиране.

„Това е най-голямата мобилна революция от изобретяването на автомобила“, казва той, цитиран от DPA. А „страната на автомобилите“ Германия трябва да е начело на тази революция. За тази цел обаче са нужни и нови правни разпоредби, които трябва да бъдат гласувани по-късно днес от Бундестага. Въпреки това остават открити няколко сериозни чувствителни въпроса.

„В бъдеще компютърът ще седи зад волана", гласи ключова иновация в законопроекта на Добринд. „Ако компютърът кара колата, отговорността ще е на производителя“, гласи друг параграф. Условията за всичко това вече ще са регламентирани със закон.

Така например системата ще може да бъде надзиравана от водача по всяко време, или да бъде декативирана, като това ще бъде оказвано навреме със звукови или светлинни индикатори. Така шофьорите трябва да бъдат в състояние да се намесят отново, ако например завали пороен дъжд, който пречи на сензорите. Ако дадена компютърна функция е замислена за ползване само на магистрали, тя няма да може да се ползва върху други улици. 

Автоматизираните коли вече имат сериозни възможности. Така например във все повече автомобили се вграждат асистенти за внезапно спиране. Футуристично изглеждат обаче помощниците за паркиране, при които шофьорът може с помощта на смартфона да вкара колата си в гараж. Всичко, което е необходимо, е той да държи пръстта си на сензора. Ако контактът бъде прекъснат, колата ще спре. Но тя сама намира най-добрия път. А на аутобаните самият шофьор може да се отпусне и да си почине, докато компютърът автоматично спазва дистанция и сменя сам лентите.

Малките помощници са допълнителен бизнес за автомобилните производители. Не е случайно, че технологията обикновено се инсталира във флагманите.

По-специално, производителите на коли от високия клас, като BMW, Daimler и Audi, възнамеряват да се откроят. Вграждането на камери, сензори, радари и свързаният с тях контрол върху спирачките и кормилното управление води до съвсем малко по-високи разходи за производителите. Но маржът е голям, пише BusinessInsider.

“Всеки път, когато имаме нов градивен елемент от типа на Lego, ние можем да го вградим", казва главният директор на Daimler по развойната дейност Ола Келениус.

Според анализ на най-популярната в Германия компания за технически анализи и наблюдения Dekra в страната има интерес към подобни автомобили. Шофьорите с удоволствие биха имали асистент по спирането, който да може да предотврати в последния момент удар с пешеходец например. По-малко желани са технологии, които например разпознават пътните знаци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още