IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda пуска "Направи си сам" кола?

Всеки малък бизнес ще може да си проектира собствен автомобил и после да го изработи за два дни

20:43 | 24.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимки/ Honda/Kabuku</p>
<div>
	&nbsp;</div>

Снимки/ Honda/Kabuku

 
Изработеният на 3D принтер автомобил, който Honda показа на изложението CEATEC в Япония и на Парижкия автосалон, се радва на такъв интерес, че компанията вече обмисля да го предлага серийно.


Honda пуска серийно


Миниатюрната кола, която дори си няма моделно име, бе разработена от японците в партньорство с Kabuku, един от пионерите в областта на 3D-принтирането. Идеята е проста: тръбното шаси и електрическото задвижване се произвеждат от Honda и на теория биха могли да се поръчат по пощата. Върху тях можете да монтирате всевъзможни корпуси, изработени на 3D принтер. Първите прототипи бяха предоставени на японската сладкарска компания Toshimaya, за да разнася бисквитите си.

Honda пуска серийно

Малката платформа позволява на електромобилчето с обхват 80 километра да се провира и в най-тесните улички на японските метрополии. Зареждането на батериите отнема 3 часа, мощността е 15 конски сили, а максималната скорост - 70 км/ч. Истинската ценност на идеята е, че можете да го превърнете в каквото си поискате - от миниатюрен пикап до четириместно купе. Детайлите по корпуса се изработват за не повече от два дни и макар все още да са с размери, надхвърлящи възможностите на повечето домашни 3D принтери, няма да затруднят малко по-скъпите промишлени модели. Така всеки малък и среден бизнес ще има възможност да се сдобие с автомобили, създадени специално според специфичните му нужди.


Honda пуска серийно

 

От Honda все още не коментират колко ще струва шасито с електромотора. Но дори да е относително скъпо, това ще се компенсира от значително по-ниските производствени разходи по корпуса, където няма скъпи процеси като леене, щамповане и заваряване.


Honda пуска серийно

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още