IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран е спрял поръчките на американски автомобили

Критиките на върховния лидер аятолах Хаменей са в основата на решението

20:33 | 03.05.16 г.
<p>
	Върховният лидер на Иран разкритикува разхода на гориво на американските автомобили. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Върховният лидер на Иран разкритикува разхода на гориво на американските автомобили. Снимка: архив, Ройтерс

Иран е спрял днес поръчките на американски автомобили заради критики на върховния лидер аятолах Хаменей, предава АФП.

Според агенция Мехр "е анулирано разрешителното да се внасят американски коли тази година", съобщава БТА. Преди това ирански медии информираха, че министерството на промишлеността е разрешило да бъдат внесени 24 модела на Chevrolet на американския автомобилен концерн General Motors чрез трета страна.

"От неделя вече не може да се дават заявки за внос на Chevrolet-и на специализирания сайт на министерството", съобщава президентът на Асоциацията на вносителите на автомобили в Иран.

В сряда аятолах Хаменей, който непрекъснато отправя нападки срещу САЩ, разкритикува вносните американски коли в реч пред хиляди работници. "Не съм наясно каква е тази история да се внасят американски (коли). Самите американци не ги използват и това може да се види от американските медии. Хората казват, че те харчат прекалено много и са прекалено тежки", заяви Хаменей.

Иран няма дипломатически отношения със САЩ от 1980 г. При ядрените преговори, които доведоха до историческо споразумение между Иран и западните сили, сключено през юли 2015 г. и влязло в сила през януари заедно с вдигането на значителна част от санкциите срещу Иран, между двете страна се наблюдаваше скромно сближаване, отбелязва АФП.

Самият внос на коли в Иран е ограничен. Откакто беше подписано ядреното споразумение, Техеран обсъжда с големи европейски и азиатски компании началото или възобновяването на производството на техни марки в Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още