IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar може да построи завод в Полша за 1,85 млрд. долара

Полша се съревновава със Словакия за завода, който може да произвежда до 350 000 превозни средства годишно

13:38 | 04.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Jaguar Land Rover, британското поделение за луксозни автомобили на Tata Motors Ltd., е близо до решение да разшири своята производствена база, като Полша е един от водещите кандидати за инвестицията, която може да достигне размера на повече от 1,85 милиарда долара, предава Bloomberg.

Полша е в преговори за онова, което може да бъде „най-голямата инвестиция в автомобилната промишленост на Полша", заяви вицепремиерът Януш Пиехочински по време на пресконференция във Варшава в петък. Шестият кръг от преговорите ще се проведе в понеделник, заяви още той.

Британският производител на автомобили „продължава да оценява възможностите в целия свят за увеличаване на своята глобална производствена база в бъдеще", заяви базираната в Уитли, Англия, компания. „Европа е привлекателен вариант, но това е само едно от местата, които се обмислят".

Jaguar Land Rover, която е „виновна“ за по-голямата част от печалбата на базираната в Мумбай, Индия, Tata Motors, е в режим на разширяване, след като пуска на пазарите все по-достъпни модели, като средноголемия седан Jaguar XE и Land Rover Discovery Sport. Целта е да се отнеме от пазарния дял на по-големите луксозни производители като BMW AG.

Поделението на индийския производител обмисля Полша и Словакия като потенциални места за новия завод за Jaguar, като Краков в южната част на Полша е водещата засега възможност, писа още през април полското издание на Newsweek.

Полша се съревновава със Словакия за завода, който може да произвежда до 350 000 превозни средства годишно, а производството се очаква да започне през 2019 г. Общата инвестиция в проекта може да достигне 7 млрд. злоти (1,85 млрд. долара).

Заплатите в сектора в Полша възлизат на средно 8,79 евро на час, в сравнение с 10,57 евро в Словакия и 25,31 евро във Великобритания, показват данни на германската асоциация на автомобилната индустрия VDA.

„Все още няма финално решение“, заяви Jaguar Land Rover.

Концернът, който произвежда луксозните седани Jaguar и спортните коли Land Rover, откри през октомври 2014 г. завод в Китай с капацитет от 130 000 коли на година. Това бе и първият завод на дивизията извън Великобритания. Компанията строи и фабрика в Бразилия, която се очаква да заработи през 2016 г. През април концернът заяви, че обмисля производство и в Мексико.

В Полша заводи имат Fiat Chrysler Automobiles NV и поделението на General Motors Co. - Opel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Защо големите инвестиции в автомобилната индустрия ни отбягват? Това може да е тема на интересен анализ. Имаме множество фабрики за авточасти, но не и завод за автомобили, като изключим този в Ловеч, чийто произведени бройки автомобили на година са твърде незначителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още