IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КАТ в София ще спира от движение автомобилите с вредни газове над нормата

В деня без автомобили стойностите на замърсяване на въздуха днес в сравнение с дните с интензивно автомобилно движение са два пъти по-ниски

17:28 | 22.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Столичната община ще осигури шест уреда за КАТ за измерване на замърсяването, което отделят автомобилите. Ако превишават допустимите норми, те ще бъдат спирани от движение. Това съобщи за БНР началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев в деня без автомобили, който се отбелязва в цялата страна с различни инициативи.

Ще осигурим "няколко димомери и газомери, които ще ги слагаме в техническия пункт на КАТ, и при първоначална регистрация на автомобилите тези, които са с наднормени газове, ще бъдат спирани от движения и няма да бъдат допускани изобщо до регистрация самите автомобили", каза Тенев.

"За тези, които са регистрирани, ще имаме и мобилни апарати, които ще са на пътя и ще бъдат използвани от нашите автомобили. При спиране на такъв автомобил за проверка, ако бъде засечен, че има превишена норма на изгорели газове, автомобилът ще бъде спиран от движение", допълни той.

Близо два пъти по-ниски са стойностите на замърсяване на въздуха днес в сравнение с дните с интензивно автомобилно движение. От Изпълнителната агенция по околната среда направиха измервания от 19 септември до днес, за да сравнят показателите за различните дни.

"Наблюденията ни са, че през дните, в които има натоварен автомобилен поток, замърсяването е в нормите - малко повече е от самия ден без автомобили като днешния", коментира експертът Светлин Петров.

Столичани, които използват често колело за придвижване до работното си място, настояха Столичната община да осигури повече условия за велосипедистите.

"Градът не е твърде голям, идеален е за колело. Няма и твърде стръмни участъци. Просто трябва да има повече условия", заявиха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още