IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци предлагат 1,63 млрд. долара за 1/3 от PSA

Компанията DongFeng и сега е един от основните партньори на французите

08:45 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайската компания DongFeng иска да стане основен акционер в групата PSA Peugeot Citroen, съобщава изданието China Daily. Според информация фирмата от КНР е готова да плати 1,63 млрд. долара за 30 % от акциите на френския алианс.

Преговорите са в начален стадий, като и двете страни засега отказват всякакви коментари относно предстоящата сделка.

Към момента PSA Peugeot Citroen има партньорски отношения с DongFeng. Компаниите съвместно произвеждат автомобили на двете френски марки за китайския пазар.

От информацията не става ясно кои точно акции може да закупи DongFeng. По-рано бе съобщено, че семейство Пежо, което притежава 25,4 % от ценните книжа и 38,1 % от акциите на френската група, даващи право на глас, има намерение да продаде своите активи на General Motors. Американците обаче официално обявиха, че нямат интерес към подобна сделка и предпочетоха да инвестират в съществуващи вече проекти. Един от тях е създаването на компактен ван, разработен от Opel на платформа на PSA.

Резултатите от 2012 г. показват, че загубите на PSA Peugeot Citroen са достигнали рекордните 5 млрд евро. По-голяма част от тях са свързани с обезценяване на активите на автомобилните производители, които вече са едва 4,13 млрд. евро. За да подобри финансовото си състояние, френската група смята да затвори един от центровете си за разработки и изследвания.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още