IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Great Wall официално обяви интереса си към Fiat Chrysler

Производителят на автомобили се интересува от придобиването на част или цялата автомобилна група Fiat Chrysler Automobiles

12:43 | 21.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският автомобилостроител Great Wall се интересува от придобиването на част или цялата автомобилна група Fiat Chrysler Automobiles - FCA, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представител на китайската компания.

Спекулациите за китайския интерес към собственика на марките Jeep и Ram започнаха миналата седмицата, когато излизащият в Детройт седмичник Automotive News написа, че американско-италианският автомобилен гигант е отхвърлил оферта за придобиване на неназован китайски автомобилостроител.

Оттогава няколко китайски автомобилни компании отрекоха да имат подобни планове. 

Що се отнася до този въпрос в момента имаме намерение за придобиване. Интересуваме се от Fiat Chrysler, е съобщил по телефона за Ройтерс представител на отдела за връзки с пресата на Great Wall. Той не е дал повече подробности.

Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Серджо Маркионе търси партньор или купувач за седмия по големина автомобилостроител в света, за да може да се справи с нарастването на разходите, да отговори на изискванията за отделяните вредни емисии и да разработи технология за електромобили и безпилотни коли.

Евентуалното придобиване от Great Wall би било смела постъпка и една от най-крупните промишлени сделки в Китай досега.

По-рано днес двама души, запознати с въпроса, посочиха, че Great Wall е поискал среща с Fiat Chrysler с цел да направи предложение за цялата или част от италианско-американската автомобилна група.

Също днес Automotive News писа, цитирайки електронно писмо на президента на Great Wall Ван Фънюин, че компанията му се е свързала с Fiat Chrysler, за да изрази интерес по-специално към марката Jeep. Представител на китайската компания е потвърдил интереса, но уточнил, че Great Wall все още не е отправил официална оферта и не се е срещал със съвета на Fiat Chrysler.

Евентуален опит за придобиване на цялата или част от италианско-германската група, ако бъде успешен, ще позволи на Great Wall да ускори планираното си налагане на пазара в САЩ, посочват двама души, запознати с въпроса.

Те допълват, че Great Wall от известно време планира да навлезе на американския пазар, главно като обнови някои от ключовите си продукти.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още