IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистериозен туит вдигна акциите на Tesla

Анализатори спекулират с представяне на нова система за батерии

15:19 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мистериозен туит вдигна акциите на Tesla

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск насърчи курса на акциите на компанията си с мистериозен тиут. Нова голяма продуктова линия, но не кола, ще бъде разкрита на 30-и април, оповести Мъск пред своите 1,86 млн. последователи в Twitter.

Над 5 хил. от тях препубликуваха съобщението, а на борсата мистериозната новина също бе приета добре – акциите на Tesla преминаха в настъпление и до края на сесията в понеделник отчетоха ръст от 3%. В следборсовата търговия поскъпването бе частично неутрализирано. 

Анализатори веднага започнаха да спекулират с представяне на нова система за батерии, с която да може да се пести енергия в домакинствата. Преди няколко седмици Tesla вече заговори за такива батерии. Заместник изпълнителният директор Жером Гийен каза в интервю за DPA, че т. нар. "Home Storage", тоест батерии за сградите, са напълно възможни и смислени от икономическа гледна точка. „Някои наши клиенти биха искали да имат възможност да запазват своята енергия, вместо тя да изтича в мрежата, за да може после да снабдяват къщата си и колата си с ток и енергия“.

Концернът генерира приходите си благодарение на автомобила си Model S, но засега са продадени малко бройки. При това батерията е значителен източник на разходи. В момента компанията строи своята Gigafactory, в която ще бъдат произвеждани акумулатори. Според Гийен в рамките на пет години цената на акумулаторите ще падне с поне 30%. 

Това не е първият подобен опит на Мъск да разпали цената на акциите. През миналата година за 1 месец пазарната цена на компанията се увеличи с 2 млрд. долара, откакто на 1 октомври Мъск написа в Twitter, че „е време за разкриване на „D“-то и още нещо“ на събитието на производителя на електромобили на 9 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още