IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan обмисля да остане ли във Великобритания след Brexit

Изтеглянето на компанията ще бъде голям удар за автомобилната индустрия на Острова

15:22 | 21.10.16 г. 2
<p>
	Заводът на Nissan във Великобритания. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Заводът на Nissan във Великобритания. Снимка: архив Ройтерс

До края на месеца японският производител на автомобили Nissan ще реши дали да произвежда новия си модел Qashqai във Великобритания, или да се изтегли от Острова. Това коментира изпълнителният директор на компанията Карлос Гон, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица Гон имаше среща с британския премиер Тереза Мей. „Не искаме никакви предимства от правителството, но не искаме и да загубим конкурентоспособност, независимо какво е решението ни“, обясни той пред журналисти.

Решението на компанията дали ще напусне Великобритания ще бъде едно от най-сериозните за британската автомобилна индустрия в месеците след референдума за Brexit. Шест са големите производители на автомобили във Великобритания – Jaguar Land Rover, собственост на индийската Tata Motors, Honda и Toyota, както и германската BMW и щатската General Motors.

В края на септември от Tata Motors също намекнаха, че обмислят своята инвестиция във Великобритания с мотива, че имат сигнали, че след излизането на страната от ЕС много европейци ще бойкотират британските стоки.

Производството на новия модел Qashqai на Nissan трябва да започне през 2018 година или 2019 година. Това означава, че японската компания много скоро трябва да реши къде ще бъдат производствените мощности.

Nissan има завод в Съндърланд, в който се произвежда сегашният вариант на спортния автомобил, както и някои други модели, продавани в Европа. Капацитетът на завода е 475 хил. автомобила годишно, като около 80% от тях са за износ извън Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Хонда, Тойота и Нисан. Няма как поне едната да не се махне. В най-добрия случай и трите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Crusible
преди 7 години
Гледай какво нещо, значи! Двама души сте работили по статията и на никой не му е направило впечатление, че Кашкай не е спортен автомобил, а малко джипле. Тези двете бели от снимката са Кашкай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още