IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов безплатен софтуер и отстъпки в цените за австрийските собственици на дизелови коли

За това се споразумяха световни автомобилопроизводители и австрийското министерство на транспорта

08:44 | 23.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Собствениците на дизелови автомобили в Австрия ще получат безплатно софтуер за намаляване на емисиите, както и ще им бъдат предложени финансови стимули при покупката на по-екологично чисти нови коли. За това се споразумяха световни автомобилопроизводители и австрийското министерство на транспорта, предаде ДПА.

Сделката е подобна на постигнатата в Германия в началото на август между германските автомобилни компании и правителството в Берлин.

Актуализирането на софтуера в Австрия ще обхване 600 хил. автомобила, включително 350 хил. изтеглени от Volkswagen, при които бе използвана нелегална компютърна програма за манипулиране на емисиите.

Други автомобилостроители, които не са замесени в т.нар. Дизелгейт, ще предлагат преработени версии на софтуера за 250 хил. коли допълнително, за да бъде намалено равнището на азотен оксид поне с 25 на сто.

"Австрийските притежатели на автомобили ще получат стимули, например ваучери, за да си вземат възможно най-много подобрения", съобщи през журналисти министърът на транспорта Йорг Лайхтфрид.

Освен това вносителите на автомобили са се съгласили да дават премия на шофьорите, които разменят дизеловите си коли срещу модел, изхвърлящ по-малко газове.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още