IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията в ЕС ще спира автомобите от разстояние

Ново устройство ще може да изключва двигателя на всеки автомобил

12:13 | 02.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Снимка: Ройтерс

Високопоставени чиновници в ЕС са разрешили започването на разработка на устройство, което ще позволи на полицейските органи да изключват от разстояние двигателите на движещите автомобили. Това съобщава британският Daily Mail, който се позовава на свой източник.

Според изданието в началото на януари в Брюксел е имало тайна среща, в която са участвали представители на различни служби за сигурност в ЕС, както и чиновници от Европейската комисия. На нея е бил изготвен секретен документ, в който се казва, че „автомобилите на престъпници представляват опасност за гражданите по време на преследване от полицията. Затова органите на реда се нуждаят от ефективно средство за изключване на двигателите и спиране на подаването на гориво на движещи се автомобили.”

Новата система ще бъде поставяна на всички автомобили, които излизат на европейските пазари. С нейното създаване и внедряване ще се заеме Европейската организация за технологии при органите на реда (Enlets), като тя трябва да бъде готова най-късно до 2020 г.

Решението веднага срещна яростна съпротива от страна на британски парламентаристи. Именно министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство е в основата на проекта. Представител на министерството на транспорта обаче обяви, че неговото ведомство няма никакви планове за създаването на подобна технология.

Още през есента на 2013 г. се появи информация, че ЕС обмисля да постави ограничители на скоростта на всички автомобили на своята територия. Департаментът по транспорта към Еврокомисията има намерение да развие технология за „интелектуална адаптация на скоростта” (Intelligent Speed Adaptation - ISA), като една от мерките за намаляване на смъртността по пътищата в ЕС.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още