IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови автомобили в Русия почти спряха

Обезценяващата се рубла принуди дилърите да затворят врати

12:16 | 17.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шоурумите на дилърите на нови коли в Русия останаха затворени за клиенти. Снимка: Ройтерс</p>

Шоурумите на дилърите на нови коли в Русия останаха затворени за клиенти. Снимка: Ройтерс

Сриващият се курс на рублата спрямо долара и еврото принуди дилърите на автомобили в Русия практически да замразят дейността си, съобщава икономическият сайт РБК.

Двата най-големи дилъра на нови автомобили в Русия Major Auto и "Авилон" преустановиха продажбите на автомобили за неопределен период от време. Първият предлага цели 35 марки автомобили, като разполага с 11 шоурума в Москва и с 2 в Санкт Петербург. Според "АвтоБизнесРевю" оборотът на компанията през 2013 г. възлиза на 45,8 млрд. рубли, а обемът на продажбите - на 33 600 автомобили. "Авилон" има 11 шоурума в Москва и през 2013 г. е продал 33 600 коли. 

Причината за затворените врати на дилърите е проблемният руски валутен пазар, който прави продажбата на нови коли изключително неизгодна, посочва РБК. Във вторник един долар се търгуваше срещу 80,1 рубли, а само ден преди това цената бе с 15,6 рубли по-ниска. При еврото скокът е с 22 рубли до над 100 рубли за евро. От януари рублата е поевтиняла с над 60%. 

Към момента не е ясно кога дилърите ще отворят отново врати. Пред РБК от компанията Major Auto заявяват, че мярката е предприета за период от 1 до 3 дни, но срокът може да бъде удължен до стабилизиране на курса на руската валута. В същото време руснаците предпочитат да вложат парите си именно в нови автомобили, вместо да ги държат в банка, въпреки че Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент от 10,5 до 17%.

Източници на РБК твърдят, че търговците първо ще преустановят продажбите поради нарастването на валутните курсове. Подобно е било положението през 1998 г., но тогава дилърите са търгували с чуждестранна валута, като по този начин са хеджирали своите рискове. А при кризата от 2008 г. обменният курс не е нараствал толкова бързо.

Почти всички автомобилни производители така или иначе адаптират цените си от ноември насам и се подготвят за основното увеличение на цените от началото на 2015 г. Досега участниците на пазара са очаквали нарастване на цените за автомобилите средно с 25%, но сега, като се има предвид сегашната девалвация и маневрите на Централната банка, те преразглеждат своите прогнози.

През последните дни цените на новите автомобили в Русия скочиха със средно 25%. Настоящата ситуация обаче вещае далеч по-голям скок. Проблемът неминуемо ще засегне и чуждестранните автомобилни компании, които имат производство в страната.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още